Hírek: Aktualitások

Kiterjesztenék a fogászati szűréseket az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozókra (2014-03-28)

Kiterjesztenék a fogászati szűréseket az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozókra A Kormányzati Portál híre

Egyetértés van abban a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, az egészségügyért felelős államtitkárság és a szociális és családügyért felelős államtitkárság között arról, hogy szükséges kiterjeszteni a szociális és egészségügyi ágazatban dolgozókra a fogászati szűréseket.

Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján – amelyen az MSZ EDDSZ-szel és a szociális államtitkársággal folytatott tárgyalásokról számoltak be – elmondta: nézetazonosság alakult ki a tárgyaláson arról, hogy a munkavállalók egészsége és munkaképességük megőrzése tekintetében fontos a fogászati betegségek leküzdése.

 

Arra jutottunk, hogy ebben közös lépéseket teszünk, mert egy egészségesebb népesség, az egészségesebb munkavállalók a gazdaság növekedésére is intenzív hatással lehetnek – mondta. Megjegyezte: a fogszuvasodás világszerte a leggyakoribb betegség, nincs ez másként Magyarországon sem.

Fülöp Attila család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott, a szakszervezettel folytatott tárgyalásokon úgy tűnik, az első kézzelfogható pont, hogy a területen dolgozóknak - intézményfenntartótól függetlenül - biztosítsanak egyfajta fogászati szűrést.

Cser Ágnes, a szakszervezet vezetője arról beszélt, a fogágyi megbetegedésekkel szorosan összefüggnek számos betegséggel, például a szívinfarktussal, a koraszüléssel, a cukorbetegséggel, a tüdő- és légzőszervi megbetegedéssel. A felnőtt lakosság 74 százaléka küzd fogászati problémával. Mint mondta, 2004 óta szorgalmazzák, hogy a társadalombiztosítás által nem támogatott szolgáltatásokat kapják meg az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozó munkavállalók. A közszolgáltatásokban a legkevesebb nettó keresettel rendelkezve nincs lehetőségük arra, hogy fogmegőrzésben, fogpótlásban részesítsék magukat – fogalmazott.

(MTI)

VIDEÓ

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra