Hírek: Aktualitások

Ápolók nyolc általánossal (2012-09-19)

Ápolók nyolc általánossal OKJ-s tanfolyamokon képezne ápolókat a magyar egészségügy számára akár 8 osztályt végzett tartós munkanélküliekből a kormány.

OKJ-s tanfolyamokon képezne ápolókat a magyar egészségügy számára akár 8 osztályt végzett tartós munkanélküliekből a kormány. A miniszterelnök főtanácsadójának víziója szerint velük pótolnák azokat a magasan képzett, nyelvet beszélő ápolókat, akik egyre nagyobb számban hagyják el az országot.
Megdöbbenve és értetlenül állt az Ápolási Igazgatók Egyesületének múlt heti kongresszusán a résztvevők többsége a miniszterelnök főtanácsadójának bejelentése előtt. Hegedűs Zsuzsa közölte: ápolóasszisztens és háziápoló-képzést indítanak tartósan munkanélkülieknek a leszakadó térségekben. A programban már akár 8 általánost végzettek is részt vehetnek, akiket leendő munkahelyeiken, a kórházakban képeznek majd ki. A tervek szerint 1500 ember szerez ily módon majd képesítést, mégpedig több százmillió forintos uniós támogatással. A képzések állítólag heteken belül elindulnak.
A helyzet azonban az, hogy Magyarországon például sem OKJ-s ápolóasszisztens-, sem háziápoló-képzés nincs. Ápolási asszisztenseket képeznek ugyan, ide viszont csakis érettségizettek jelentkezhetnek - jelezte a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke. Balogh Zoltán hozzátette: tévedés az is, hogy az említett két szakmára van szüksége az egészségügynek, mivel nem ők, hanem a jól képzett, nyelvet beszélő szakdolgozók hagyják el legtöbben a pályát és/vagy az országot.
Ma 4-6 ezerrel több ilyen szakember kellene a betegágyak mellé, döntően a Közép-Magyarországi régióban - mondta az elnök, aki szerint azért nem megoldás segédápolókkal, ápolási asszisztensekkel feltölteni a létszámot, mert „bár fehér köpenyt viselnek, szakmai segítséget nem jelentenek a túlterhelt szakápolóknak". Nem véletlen, hogys ugyanezen a konferencián az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetének főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy az ápolási szakmában a szükséges szakképzettségek hiánya az egyik legnagyobb gond.

Forrás: Világgazdaság

 

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra