Hírek: Aktualitások

Együttműködés a gyermekek védelme érdekében (2016-02-28)

Együttműködés a gyermekek védelme érdekében Megalakult a gyermekvédelmi szupertestület

A kormány elkötelezett abban, hogy megerősítse a gyermekvédelmi jelzőrendszert, kiemelt társadalompolitikai célja az esélyteremtés, valamint a gyermek Alaptörvényben garantált védelemhez való jogának biztosítása. Az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően a jogszabályok jóval hatékonyabb és célzottabb segítséget adnak a családoknak és az őket segítő, gyermekvédelemmel foglalkozó szakembereknek. A gyermekvédelem rendszerének megújításában újabb lépés a „Gyermekeink Biztonságáért” Kiemelt Ügyek Munkacsoportja megalakulása.

A munkacsoport célja annak vizsgálata, hogy a gyermek bántalmazása, elhanyagolása ügyében az érintett gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagok, a gyermek ellátását, ügyeinek intézését biztosító személyek, szervek, szervezetek a gyermek veszélyeztetettségének megelőzése, megszüntetése érdekében, illetve ellátása során a hatályos jogszabályoknak, valamint egyéb szakmai szabályozókban foglaltaknak megfelelően jártak-e el. A munkacsoportnak tagja az Alapvető Jogok Biztosa, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, a legfőbb ügyész, az országos rendőrfőkapitány, a Miniszterelnökség, az igazságügyi miniszter, a belügyminiszter és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi Dokumentációs Központ főigazgatója által delegált képviselő.

A munkacsoport már lezárt eseteket vizsgál, és az elemzés eredményeit nyilvánosságra hozza.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az alakuló ülésen elmondta, az államtitkárság kezdeményezte a párbeszédet a folyamatok jobb megértése és a tanulságok levonása érdekében, mert a gyermekek elkallódása nem megengedhető össze nem érő szabályozás, együttműködési nehézségek, vagy a szolgáltatásokhoz való hozzáférési problémák miatt. Az államtitkár emlékeztettet rá, hogy 2016. január 1-jét követően gyermekjóléti szolgáltatás és családsegítés kizárólag egy szolgáltató keretében működtethető. A jogszabályváltozás hatására megnégyszereződik a gyermekjóléti központok száma azzal, hogy létrejönnek a járásközponti önkormányzati fenntartású család- és gyermekjóléti központok, amelyek száma országos szinten 48-ról 197-re emelkedik.

Nyitrai Imre, az EMMI szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, a gyermekek védelmében valamennyi szakterületnek, ágazatnak és jogalkalmazásért felelős szervezeteknek szerepe van. A cél, hogy a saját területén mindenki megtegye a szükséges lépéseket a probléma megoldása, valamint az ismétlődés megakadályozása érdekében.

A mai napon tartott megalakuló ülésén olyan konkrét ügyeket mutattak be, amelyek nagy vihart kavartak az elmúlt években, a társadalom egészét megrázták. Ilyen eset volt, amikor Szigetszentmiklóson a szülők súlyosan elhanyagolták gyermekeiket, vagy amikor a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kislétán a szülei egy 11 éves gyermeket embertelen körülmények között bezárva tartottak. Szintén levonták a tapasztalatokat azokból a tavaly nyári esetekből, amikor egy nevelőszülőnél elhelyezett gyermek és lakásotthonban elhelyezett és egy utógondozói ellátott fiatal felnőtt szenvedett halálos balesetet. Az EMMI mindegyik esetben figyelembe vette az Alapvető Jogok Biztosának ajánlásait, és megtette a szükséges intézkedéseket. Budapest, 2016. február 25.

(EMMI - Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra