Hírek: Aktualitások

Az új adminisztrációs rendszer megnehezíti a hajléktalanok életét (2012-08-29)

Az új adminisztrációs rendszer megnehezíti a hajléktalanok életét A rendszer bevezetése óta a hajléktalan embereknek el kell dönteniük, hogy aznap esznek, fürdenek, vagy például munkát keresnek. Ugyanis mindet nem lehet.

A rendszer bevezetése óta a hajléktalan embereknek el kell dönteniük, hogy aznap esznek, fürdenek, vagy például munkát keresnek. Ugyanis mindet nem lehet.

A Város Mindenkié csoport szerint a szociális szolgáltatásoknál bevezetett új adminisztrációs rendszer miatt zavar keletkezett a hajléktalanok ellátásban.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) azt közölte: semmi sem indokolja, hogy a hajléktalanok a részellátásokat ne egy helyen kapják meg.

Szick Gyula, a Város Mindenkié csoport egyik tagja szerdán Budapesten arról beszélt: a Központi Elektronikus Nyilvántartás a Szolgáltatást Igénybevevőkről (KENYSZI) rendszerének bevezetése óta sok panasz érkezett hozzájuk hajléktalanoktól arról, hogy ha egy napon igénybe vesznek egy szolgáltatást, akkor aznap már más helyen nem elégíthetik ki létfontosságú igényeiket.

Példaként említette: ha valakit bejelöltek, hogy egy intézményben fürdött, akkor már egy másik helyen nem juthat ételhez.
Közölte, találkoztak olyan panaszokkal is, amelyek szerint úgy regisztrálták őket valamelyik intézményben, hogy nem is jártak ott az adott napon. Ez felveti a lehetőségét annak, hogy visszaélnek az adatokkal - fűzte hozzá.

Szick Gyula elmondta, az ügyben tartottak egy fórumot, amelyen a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal képviselője azt közölte: a hivatalnál ki tudják kérni az adataikat.
Az adatokhoz próbálkozásaik ellenére eddig nem sikerült hozzájutniuk - közölte.

A hivatal épülete előtt a csoport egy másik tagja, Horváth Csilla felháborítónak nevezte, hogy a "melegedős szolgáltatást" egy napon egyetlenegyszer lehet igénybe venni. A melegedők szakosodtak, tehát az egyik helyen lehet fürdeni, a másikon mosni - mutatott rá.

Horváth Csilla közölte, a hajléktalan embereknek el kell dönteniük, hogy aznap esznek, fürdenek, vagy például munkát keresnek.
Az NRSZH a csoport által felvetettekre reagálva közleményében azt írta: "a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatások területén kizárólag a hajléktalanellátásban működő szolgáltatók egy része nem tud megbarátkozni a KENYSZI-vel".

"Azt szeretnék elérni, hogy minden maradjon a régiben: ha az igénylő egy adott napon az egyik melegedőben mosat, a másikban étkezik, a harmadikban segítséget kér, akkor a részteljesítéseket elvégző szolgáltatók mindannyian kapják meg a nappali ellátásért járó teljes kvótát" - tették hozzá.

Rámutattak, Magyarországon azonban a nappali melegedő szolgáltatóknak minden törvényesen járó igényt ki kell tudni elégíteni, így semmi sem indokolja azt, hogy a hajléktalanok a részellátásokat ne egy helyen kapják meg.

Egy fővárosi nappali melegedőbe betérő hajléktalannak is alapvető érdeke, hogy egyszerre, helyben kaphassa meg a tisztálkodási, étkezési, tanácsadási és ügyintézési segítséget, ne küldözgessék őt a szolgáltatók kerületről kerületre - olvasható a közleményben.
Mint írták, a nyilvántartás bevezetése teljesen átláthatóvá teszi a szolgáltatások igénybevételének rendszerét.

Forrás: HIRADÓ

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra