Hírek: Aktualitások

Európa a saját sírját ássa? (2012-08-11)

Európa a saját sírját ássa? Magyar Nemzet cikkajánló...

Az egykulcsos adónak és a gyermekek után járó kedvezménynek ösztönzőleg kellene hatnia a születésszámra. Ez az ötszázalékos növekedés kezdete is lehet valaminek, de baby boomról beszélni túlzás - jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott interjújában Pongrácz Tiborné, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese. A demográfus szerint kellene egy jogosítványokkal felruházott egységes szervezet, amely összehangolja a családokat érintő intézkedéseket. Felrótta a kormánynak, hogy nem vizsgálja az egyes intézkedések negatív hatásait. A szociológus példaként az új munka törvénykönyvét említette.

- Híradások láttak napvilágot, hogy megérkeztek a Matolcsy-bébik. Több gyerek született az évnek ebben a szakában, mint tavaly ilyenkor. Ezzel a kormány igazolva látja az egykulcsos adó és a gyermekkedvezmények sikerét. A demográfusok nézetei szerint azonban egy jó népesedéspolitikai határozat is csak idő múltán hozza meg az eredményét. Akkor most mi van? Hiszen a halálozások száma most is meghaladja az élve születésekét.
- Arról van szó, hogy 2012 első öt hónapjában öt százalékkal magasabb lett a születések száma, mint a múlt év ezen szakában, és most ennek szól az öröm. A demográfus azt mondatja velem, meg kell várni, hogy mi történik majd az év végéig. Az összehasonlítás alapja, amiről az ötszázalékos növekedés szól, rossz. Tavaly ugyanis 2010-hez képest az első öt hónapban tízszázalékos születéscsökkenés volt. Lehet, hogy csak egyszerű korrekcióról van szó, hiszen ami előbb tíz százalékkal csökken, majd öt százalékkal növekszik, az nem igazi gyarapodás. Tavaly nyáron már volt némi születésszám-növekedés, ami október végéig tartott. Várjunk a következtetésekkel az év végéig, és ha akkor is ilyenek az eredmények, akkor már elértünk valamit, de tudni kell, hogy 2011-ben kétezer gyermekkel kevesebb született, mint 2010-ben. A 88 ezer élve születéssel lesüllyedtünk a 90 ezres szám alá.

- Politikai sakkhúzás?
- Egy politikus így áll hozzá, hiszen kétségbeejtő mélyponton van a születések száma, és akár az egykulcsos adónak, akár a gyermekek után járó kedvezménynek ösztönzőleg kellene hatnia. Ez az öt százalék kezdete is lehet valaminek, de baby boomról beszélni túlzás.

- Ha nagyobb időszakban szemléljük akár az egykulcsos adót, akár a gyermekek után járó kedvezményeket, lehet a politikusoknak hosszú távon igazuk? Az ilyesfajta intézkedések segítenek az évtizedek óta tartó magyar népességfogyás megállításában?
- Két dolog a meghatározó. Az egyik, hogy a természetes születések számának nőnie kellene. Több nő lépett abba a korba, hogy gyermeket szüljön, de most még gyermektelen. Az is tény, hogy soha ilyen magas még nem volt a gyermektelenek aránya Magyarországon, mint napjainkban. Tömegesen vannak kifutóban a reprodukciós életszakaszukból, az utolsó pillanatban, ha most nem kapnak észbe, akkor végképp lemaradnak a gyermekszülésről. A korösszetétel hatására is több gyermeknek kellene a világra jönnie. Hogy ezt a családpolitika miként tudja befolyásolni, az nehéz kérdés, mert ismert, hogy a negatív intézkedések jobban és hamarabb érzékelhetők, mint a pozitívak. A kormány által bevezetett családi adókedvezmény nagyon nagyvonalú intézkedés volt, de hiányolom az egészből a rendszerszemléletet.

- Ezt hogy érti?
- Nem vizsgálják az egyes intézkedések negatív hatásait. Elfogadják például az új munka törvénykönyvét, amelyben az áll, ha a gyerekeddel betegállományba mégy, ugyanúgy felmondhatnak, mintha gyermektelen volnál, kivéve, ha fizetés nélküli szabadságra mégy. Szerintem ez kapkodás, és nincs is áttekintés arról, hogy az egyes rendelkezések miként hatnak a családokra. Az Antall-kormány óta mondom, hogy kellene egy jogosítványokkal rendelkező egységes szervezet, amely összehangolja a családokat érintő intézkedéseket.

A teljes interjút a Magyar Nemzet szombati számában olvashatják.

Forrás: MNO

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra