Hírek: Aktualitások

Még a háromgyerekesek is rosszul jártak idén (2012-07-21)

Még a háromgyerekesek is rosszul jártak idén A családi kedvezmények figyelembevételével együtt is csökkentek 3,5 százalékkal a reálbérek az idei első negyedévben a KSH jelentése szerint, de csökkentek még 2010 azonos időszakához képest is 2,1 százalékkal.

A családi kedvezmények figyelembevételével együtt is csökkentek 3,5 százalékkal a reálbérek az idei első negyedévben a KSH jelentése szerint, de csökkentek még 2010 azonos időszakához képest is 2,1 százalékkal. Bár tavaly még jelentős javulást érezhettek a 3 vagy több gyermeket nevelők, idén eddig ők is rosszabbul jártak.

2012-ben a munkavállalók által fizetett járulékkulcs 1 százalékponttal emelkedve, 18,5%-ra változott, az adójóváírás megszűnt, a szuperbruttó pedig havi 202 ezer bruttó felett megmaradt. Ezek együttes eredőjeként 2012 első negyedévében a bruttó keresetek 4,4 százalékos emelkedéséből nettó szinten csak 1,6 százalékos plusz maradt.

A családi kedvezmény pedig már alig tudott ezen lendíteni: az adókedvezmény figyelembevételével a nettó keresetek 1,9%-kal emelkedtek nemzetgazdasági szinten.

Ugyanis az eltartottak után járó adókedvezmény 2011-ről 2012-re nem változott, az adójóváírás megszüntetése miatt az igénybe vett összeg némileg növekedett. Ráadásul az első negyedévben magas, 5,6%-os volt az infláció, amit figyelembe véve átlagosan 3,5%-kal csökkent a bérek vásárlóereje, és csökkent még a 3 vagy több gyermeket nevelőknél is 2,2%-kal.

Még a háromgyerekesek is rosszul jártak idén


A családi adókedvezmény bevezetése előtti időszakhoz képest természetesen a gyermeket nevelők nettó kereseti pozíciója kedvezőbb, a 3 vagy több gyermeket nevelők érezhették a legnagyobb emelkedést, a nettó reálbérek itt 9,8%-kal magasabbak, de össz-nemzetgazdasági szinten még így is csökkent a bérek vásárlóértéke az idei első negyedévben a családi kedvezmény bevezetése előttihez képest.

Még a háromgyerekesek is rosszul jártak idén

Forrás: Portfolió

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra