Hírek: Aktualitások

Fogyatékkal élők pénz nélkül (2012-07-04)

Fogyatékkal élők pénz nélkül Egyre csak halogatja a kormány a civil szervezetek támogatásának kifizetését

Egyre csak halogatja a kormány a civil szervezetek támogatásának kifizetését

Több száz, akár több ezer fogyatékkal élő ember is segítség nélkül maradhat, mivel a róluk gondoskodó civil szervezetek jó része - bár már július van - még egy fillért sem látott a nekik járó 2012-es költségvetési támogatásból. Emiatt több szervezet is a működőképesség határára került. Van, ahol már csak kölcsönből tartják életben a szervezetet, másutt hónapok óta fizetés nélkül dolgoznak.

Az országban több olyan civil szervezet működik, amely évek óta költségvetési támogatást kap azért, hogy - pontosan meghatározott módon, szigorú előírások alapján - segítse a fogyatékkal élőket. Az érintett egyesületek, szövetségek meglehetősen szerteágazó feladatokat látnak el: érdekvédelemmel foglalkoznak, lakóotthont üzemeltetnek, jogsegélyt biztosítanak, tanfolyamokat indítanak, klubokat, táborokat szerveznek, támogatói szolgálatokat tartanak fenn, amelyek keretében segítik a rászorultakat a hétköznapok ügyes-bajos dolgaiban a bevásárlástól kezdve az álláskeresésig. A szervezeteknek a költségvetési támogatás nem egyedüli, de a legnagyobb bevétele, így e nélkül működésük ellehetetlenül. A szervezeteknek már az is nagy csapás volt, hogy kiderült: az évek óta nem emelt támogatásukat az idén csökkentik. Ezek után azzal kellett szembesülniük, hogy a megkurtított összeghez sem jutnak hozzá időben. „A költségvetési törvényben nevesített fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetekkel" a korábbi évek tapasztalatai szerint általában legkésőbb áprilisban szerződést kötött a szaktárca és ezt követőn májusban utalták az őket megillető összeg időarányos részét. Az idén azonban mindeddig még szerződést sem kötöttek velük.

Botrányos pályáztatás
A támogatásra váró szervezetek közé tartozik a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége. Hegedűs Lajos elnök úgy fogalmazott: „A szakmai programunkat a pénzhiány miatt már több ponton módosítani kellett, az OKJ-s tanfolyamainkat le kellett fújni. Ám hiába takarékoskodtunk, ahol tudtunk, a szervezet működőképességét ma már kizárólag magánszemélyektől kapott kölcsönökből tudjuk fenntartani. Mindez azért különösen furcsa, mert jó néhány olyan feladatunk is van - például az akadálymentesítési és közlekedési támogatások elbírálásában való részvétel -, amit szövetségünknek kötelező ellátnia. Ennek költségeit pedig szintén az idei 149 milliós, még ki nem fizetett központi támogatásból kellene állni."

Nincs jobb helyzetben az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Éfoész) sem, amely lakóotthonokban 27 emberről gondoskodik, a támogató szolgálatoknál dolgozó segítőik kétszáz, helyi szervezeteik pedig négyezer család életét teszik könnyebbé. Kovács Melinda, a szervezet ügyvezetője szerint a júliust még „valahogy kihúzzák", de ha augusztus elejéig nem kapják meg az idén nekik járó 122 millió forint időarányos részét, kilátástalan helyzetbe kerülnek. Már nyolcmilliós adótartozást halmoztak fel.

A hatvankét szervezetet tömörítő Autisták Országos Szövetségénél is egyre komolyabb gondokat okoz a támogatás hiánya. Az egyebek mellett szakmai konferenciákat szervező, folyóiratot kiadó, a betegek hozzátartozóinak tanácsadást nyújtó, tréningeket biztosító érdekvédelmi szervezet elnöke, Dénesné Spitzer Éva azt közölte: a közüzemi díjakat sem tudják maradéktalanul befizetni. Teljes bizonytalanságban vannak, legutóbb az ígérték nekik, hogy július közepéig rendezik a helyzetet, de még a szerződést sem írták alá. Hónapok óta fizetés nélkül dolgoznak az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetségének munkatársai. Az érdekvédelmi feladatokat ellátó szervezet ügyvezetője, Rubovszky László azt mondta: dönteniük kellett, hogy a szövetséget tartják életben a számlák befizetésével, vagy lemondanak a bérükről. Az utóbbit választották.

A történtek kapcsán megkerestük a humántárcát, amely lényegében a civil szervezeteket okolja a csúszásért. Mint azt közleményükben írták, a tavalyi támogatások elszámolásának ellenőrzése nyomán számos szervezetet hiánypótlásra utasítottak, több esetben pedig a szakmai és pénzügyi tervet nyújtották be késve. Ezzel együtt a tárca ígérete szerint egy hónap múlva a szervezetek számláján lehet a pénz. E magyarázat megdöbbentette a civileket. A megkérdezett vezetők közül többen is azt mondták: időben beadtak minden dokumentumot, a tavalyi elszámolásukat kifogás nélkül elfogadták, már tavasszal. Csak egyetlen szervezetnél ismerték el, hogy a szaktárcának apróbb kifogásai voltak a 2011-es pénzügyi elszámolással: a márciusban leadott dokumentumot néhány hete, júniusban „kifogásolták meg".

Forrás: NOL

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra