Hírek: Aktualitások

A rászoruló gyerekek ingyen kapják a tankönyveket (2013-07-19)

A rászoruló gyerekek ingyen kapják a tankönyveket Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye

Szeptember elsejétől felmenő rendszerben az általános iskolában elsőtől a nyolcadik évfolyamig, továbbá a nemzetiségi nevelés-oktatásban és a gyógypedagógiai nevelés-oktatásban az állam térítésmentesen biztosítja a tanulók számára a tankönyveket.

A felmenő rendszer azt jelenti, hogy a 2013/2014. tanévben minden első osztályos diák ingyen kapja meg a tankönyveket, s ez a kör évről-évre újabb évfolyammal bővül. Az állam továbbra is fenntartja a rászorultsági alapú tankönyvtámogatást azokon az évfolyamokon, amelyekre az ingyenes ellátás még nem terjed ki.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkárságához több jelzés érkezett, hogy a térítésmentes tankönyvellátásra jogosult gyerekek szülei befizetési csekket kaptak a Könyvtárellátó Nonprofit Kft-től. A KELLO tájékoztatása szerint csak azoknak a diákoknak, illetve gondviselőknek küldtek ki díjbekérőt, akiknél a tankönyvfelelős a „szülő fizet” beállítást választotta. Az ingyenes tankönyvre jogosultak esetében ez csak úgy fordulhatott elő, hogy az iskola pontatlanul rögzítette a fizetési módot, vagy a szülő elmulasztotta igényét hitelt érdemlően jelezni.

Mivel kizárólag az iskola tudja a támogatásra való jogosultságot elbírálni, ezért azokat a szülőket, akiknek gyermekei ingyenes tankönyvellátásra jogosultak, de díjbekérőt kaptak, a KELLO arra kéri, keressék fel az iskolát, mutassák be a szükséges igazolásokat – a családi pótlék folyósításáról szóló igazolás, szakorvosi igazolás, önkormányzati határozat stb. –, hogy az iskola módosíthassa a hibás megrendelést.

(EMMI, Köznevelésért Felelős Államtitkárság)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra