Hírek: Aktualitások

Gyedhez is gyorsabban juthatunk júliustól (2012-06-27)

Gyedhez is gyorsabban juthatunk júliustól Júliustól gyorsabbá válhat egyes szociális támogatások, így a táppénz, vagy a gyed ügyintézése is.

Júliustól jobb esetben 18 napon, de egyes adatok hiányában is 30 napon belül elbírálják a táppénz, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj (gyed), a baleset üzemiségének megállapítása és a baleseti táppénz iránti kérelmeket. Ez derül ki a Magyar Közlöny szerdai számában megjelent, a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló kormányrendelet módosításából.

E szerint akkor, ha az igény az említett kérelem benyújtásakor rendelkezésre álló adatok alapján teljes mértékben teljesíthető, az ügyintézési határidő 18 nap. Ha a kérelem még nem bírálható el, az ügyintézési határidő 30 nap.

Ezzel együtt egyszerűbbé válik a gyed kérelmezése, ugyanis a gyermek születési anyakönyvi kivonatának a másolatát csak abban az esetben kell csatolni, ha ugyanazon gyermekre vonatkozóan a gyedet más személy igényli, mint akinek a terhességi-gyermekágyi segélyt megállapították. Ha a biztosított a segélyt a szülést megelőző időponttól kéri, akkor a szülés várható időpontját a terhesállományba vételt igazoló orvosi igazolással, vagy ha a szülő nőt nem vették terhesállományba, akkor a terhesgondozási könyv másolatával kell igazolni.

A rendelet rögzíti azt is, hogy az egyes, az említett szociális ellátások szerinti előleget a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér alapul vételével kell megállapítani, kivéve, ha a rendelkezésre álló adatok alapján a jövedelem a minimálbér összegét nem éri el. Ebben az esetben a rendelkezésre álló adatok alapján kell az előleget megállapítani - olvasható a jogszabályban.

Forrás: HVG

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra