Hírek: Aktualitások

Idősotthon: apartman és kórterem (2012-06-16)

Idősotthon: apartman és kórterem Arany Alkony - botrányról írt a NOL

Arany Alkony - Bíróságtól vár felhatalmazást a lakók szétköltöztetésére a főváros - Az épületek tulajdonosa méltányosságot kér

Budapest önkormányzata a Fővárosi Törvényszékhez fordult az Arany Alkony idősotthonok ügyében. A főváros fellebbezésében azt kifogásolta, hogy az első fokon eljáró Fővárosi Szociális és Gyámhivatal, illetve a másodfokon illetékes Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) anélkül hozott fővárosi önkormányzatot érintő döntéseket, hogy a városvezetést megkérdezte volna.

A gyámhivatal április elsejével visszavonta az otthonok működési engedélyét, míg a szociális hivatal későbbi köztes végzésével december végéig felfüggesztette a visszavonó határozatot. Ráadásul - érvel a főváros - ugyanazon tényekből kiindulva más következtetésre jutott a Pest Megyei Kormányhivatal és az NRSZH, amelynek következményeként az Arany Alkony nyolc fővárosi idősotthonának működési engedélyét visszavonták, míg a törökbálintiét nem. Az utóbbit felügyelő megyei kormányhivatal szerint a Kálvin János Presbiteri Misszió (KJPB) által működtetett otthon a szakmai követelményeknek és a jogszabályi előírásoknak megfelelően működik.

A szakminisztérium tájékoztatása szerint csak annak a fenntartónak adható ki működési engedély, amely kizárólagos tulajdonosa az otthon elhelyezését szolgáló ingatlannak, illetve a férőhelyek felére ellátási szerződést kötött a helyi önkormányzattal, állami szervvel. Az Arany Alkony esetében egyik sem áll fenn, sőt az ingatlanokat birtokló magáncég is szerződést bontott a fenntartóval. Erre hivatkozva vonta vissza a budapesti intézmények működési engedélyét a fővárosi kormányhivatal. Az épületek tulajdonosának - a Medicatus cégcsoportnak -, illetve az intézményeket működtető missziónak nem sikerült ugyanis megállapodniuk a bérleti díjban.

Az otthonokban egészségügyi szolgáltatást nyújtó és az épületeket részben birtokló Medicatus Kft. 2010-ben vette meg az Arany Alkony Kht.-t az otthonokat 2008-tól üzemeltető missziótól, amely azóta bérleti díjat fizet az épületek használatáért. Ez korábban nem is okozott gondot, csakhogy a missziót alapító Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház Magyarországi Egyháztestét időközben törölték az elismert egyházak köréből, így a misszió elesett az államtól származó bevétel felét kitevő egyházi kiegészítő támogatástól. Az egyházak éppen dupláját - 1,15 millió forintot - kapják az önkormányzati, illetve civil fenntartóknak jutó állami normatívának. A csökkenő normatívából és az idősek havi befizetéseiből pedig nem futja a bérleti díjra. A misszió így tavaly nyár óta nem fizeti az épületek használatáért felszámított havi bruttó 44 millió forintot.

A misszió új vezetője, Erdős János egyébként is újratárgyalná a cégcsoporttal kötött korábbi, szerinte a misszióra hátrányos szerződéseket. Az épületeket birtokló cégek - Medicatus Kft., Medicatus-SPC Kft., KIN RUD Kft., illetve a Bel-Mondo Kft. - ehelyett minden követ megmozgattak, hogy hivatalosan is birtokon kívülre penderítsék a missziót. Erre az egyetlen jogi út a működési engedély visszavonatása volt. S ezt el is érték. Csakhogy elszámították magukat. Egyelőre nem sikerült új egyházi üzemeltetőt találniuk. Arany Híd Kft. néven alapított új közös nonprofit cégük pedig mindeddig hiába kérvényezte a működési engedélyt.

- Egyelőre zajlanak az egyeztetések. A kormányhivatal további szakmai anyagokat és hiánypótlást kért -magyarázta a késlekedést lapunknak Fülöp Róbert, a Medicatus Kft. igazgatója. A lakógyűlésen viszont azt mondta, hogy a kormányhivatal kéréseit az Arany Híd nem tudja teljesíteni. A cég egyébként a misszió adósságait se kívánja átvenni. Méltányosságot kértek a hivataltól.

De az otthonok felszámolásával ellátási kényszerhelyzetbe kerülő fővárosi önkormányzat sem szívesen venné a nyakába az ismeretlen jogi és gazdasági hátterű intézményeket, ráadásul ennyi szabad férőhelyük sincs. A csőd hírére 19 egyházi és civil fenntartó több száz ágyat ajánlott fel, amelyek révén talán megoldható lenne a lakók elhelyezése - ha nem is feltétlenül Budapesten. Csakhogy az Arany Alkonynak korábban (különböző jogcímeken) milliókat befizető idős embereknek eszük ágában sincs többágyas, helyenként kórteremszerű elhelyezésre cserélni saját kedvükre berendezett apartmanjaikat. Ennek az otthonban tartott lakógyűlésen sokan hangot is adtak. A főváros pedig nem szívesen vállalná fel a több mint ezer idős ember kényszerkilakoltatásával járó konfliktust. A főváros rendkívül fontosnak tartja - írták lapunknak -, hogy szakszerű, minden érintett véleményét mérlegelő, eljárási hibáktól mentes döntés szülessen, melynek kellő biztosítéka a bíróság eljárása.

Valójában sokkal kényelmesebb lenne, ha az 1300-1500 ellátottat érintő ügyben a bíróság mondaná ki a végső szót, amelyre azután hivatkozhatnának. A vonatkozó jogszabályok ugyanis csak a szociálisan rászorultak ellátására kötelezik a helyi önkormányzatot, ám azt nem írják elő, hogy ugyanabban az épületben kell ezt biztosítania. Így az idős emberek más önkormányzati, egyházi intézményben, esetleg vállalkozási szerződéssel más magánotthonban is elhelyezhetőek. (Az Arany Alkony hálózatot megszüntetnék, tulajdonosaikra hagyva az így kiürült ingatlanokat.) A pórul járt lakók pedig legfeljebb polgári peres eljárások révén követelhetik vissza befizetett pénzüket. Bár ez az ellátásuk helyszínét már nem érintené.

Csaknem tíz éve a Katolikus Kereszt Alapítvány öt telephelyének felszámolásakor is így járt el a Pest megyei önkormányzat. Akkor a jogszabályok módosítását ígérték az illetékesek.

1500
AZ ARANY ALKONY otthonok csaknem 1500 lakója milliókat fizetett ki, hogy kényelmes, budapesti apartmanokban éljen, most lehet, hogy kiköltöztetik őket vidéki, többágyas, helyenként kórteremszerű épületekbe.

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra