Szakmai információk: Szakmai hírek

Tájékoztatás a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR-08) 2011. január 1-jei bevezetéséről (2010-12-02)

Tájékoztatás a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR-08) 2011. január 1-jei bevezetéséről A KSH elnökének 7/2010. (IV. 23.) közleménye szerint a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR-08) 2011. január 1-jén lép hatályba.

A KSH honlapjáról idézzük:

"A nómenklatúra hatályba lépés előtti nyilvánosságra hozásával az a célunk, hogy tisztelt Felhasználóink megismerjék a FEOR-08 négyszámjegyes rendszerét, módszertani segédleteit, és fel tudjanak készülni annak 2011. január 1-jei bevezetésére.

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a FEOR-08 nómenklatúrát csak 2011. január 1. után kell használni, 2010-ben még a FEOR-93 nómenklatúra hatályos.

A FEOR-08 nómenklatúrával kapcsolatban szakértőink részletesebb tájékoztatást adnak és fogadják észrevételeiket:
dr. Lakatos Miklós: miklos.lakatos@ksh.hu
Telefon: (+36-1) 345-6907
Kasza Jánosné: janosne.kasza@ksh.hu
Telefon: (+36-1) 345-6741

A foglalkozások osztályozásával kapcsolatos módszertani dokumentumok:
A FEOR-08 négyszámjegyes decimális rendszerén belül az első számhely a foglalkozási főcsoportot, a második a foglalkozási csoportot, a harmadik a foglalkozási alcsoportot, a negyedik pedig magát a foglalkozást jelenti.
A FEOR-08 módszertani útmutatója áttekintést ad a FEOR-93 felülvizsgálatának a menetéről, a FEOR-08 alkalmazásának főbb jellemzőiről, a foglalkozások besorolásának főbb szempontjairól és speciális besorolási eseteiről.
A FEOR-08 foglalkozások tartalmi leírásai magukban foglalják az adott foglalkozások rövid tartalmi meghatározásait, közlik a legfontosabb feladatokat, felsorolják a jellemző munkaköröket, tájékoztatnak néhány kapcsolódó, de máshová sorolt foglalkozásról. A foglalkozások tartalmi leírása és jellemző munkakörei keresőprogram segítségével vizsgálhatók. A keresőfunkció lehetővé teszi a FEOR-08 kód vagy szöveg(részlet) szerinti keresést. Az ablak bal oldalán megjelennek a keresett kódhoz tartozó vagy a keresett kifejezést tartalmazó munkaköri megnevezések. A megfelelő megnevezésre kattintva a jobb oldali ablakban olvasható az adott foglalkozás leírása.
A fordítókulcs tartalmazza minden egyes FEOR-93 foglalkozásnak a FEOR-08-as megfelelőjét. A FEOR-93 foglalkozásainak egy része csak részben feleltethető meg a FEOR-08 foglalkozásaival, így a felhasználónak kell mérlegelnie, hogy egy-egy FEOR-93 foglalkozás mely FEOR-08-as foglalkozásba értendő.
A Foglalkozások Nemzetközi Osztályozási Rendszere (ISCO-08) négyszámjegyes rendszere és az azzal kapcsolatos módszertani dokumentáció (angol nyelven)."

Forrás: KSH

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra