Szakmai információk: Szakmai hírek

Felhívás Települési Önkormányzatok részére a közfoglalkoztatási tervek elektronikus megküldéséről (2010-01-26)

Felhívás Települési Önkormányzatok részére a közfoglalkoztatási tervek elektronikus megküldéséről A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal megteremtette a lehetőségét a jogszabályban előírt elektronikus adatközlésnek a Közfoglalkoztatási Terv nevű program létrehozásával.

Tisztelt Jegyző Asszony / Úr!

Mint Ön előtt is ismeretes a 63/2006 (III. 27.) Korm. rendelet 19. § (1) bekezdése alapján 2010-ben a közfoglalkoztatási tervet, valamint annak módosítását elektronikus úton is meg kell küldeni a munkaügyi központnak.

Örömmel tájékoztatom, hogy a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal megteremtette a lehetőségét a jogszabályban előírt elektronikus adatközlésnek a Közfoglalkoztatási Terv nevű program létrehozásával. A Közfoglalkoztatási Terv egy webes kezelőfelületű központi elektronikus informatikai rendszer, amelyet az FSZH működtet.

A Közfoglalkoztatási Terv az alábbi címen érhető el:

https://kozterv.afsz.hu

A Közterv tesztoldalának elérése: https://teszt-kozterv.afsz.hu

A Közterv lehetőséget biztosít arra, hogy az önkormányzat az elkészített közfoglalkoztatási tervét elektronikus úton is megküldje a munkaügyi kirendeltség részére. Ezen túl a Közterv segítséget nyújt az önkormányzatok számára a közfoglalkoztatási terv elkészítésében, egységes formát ad a közfoglalkoztatási tervek tartalmának. Ennek köszönhetően lehetőség nyílik a közfoglalkoztatási tervek adattartalmának összesítésére önkormányzati, kirendeltségi (országos) szinten egyaránt.

A Közterv program használata a közfoglalkoztatási terv készítésének teljes menetére kiterjed:

az önkormányzat számára a közfoglalkoztatási terv tervezetének adatrögzítésére és megküldésére a kirendeltség felé véleményezésre;
a kirendeltség számára a rögzített közfoglalkoztatási terv előzetes véleményezésére;
az önkormányzat számára a kirendeltségi vélemény megtekintésére, és annak alapján a végleges közfoglalkoztatási terv elkészítésére;
a kirendeltség, a regionális munkaügyi központ és az FSZH számára összesített adatok lekérdezésére;
az önkormányzatok számára a közfoglalkoztatási terv módosításakor a rögzített közfoglalkoztatási terv lekérdezéséhez, valamint az eredeti terv és a módosítás összehasonlításához
egyaránt lehetőség nyílik.

A Köztervbe a Foglalkoztatási és Szociális Adatbázishoz érvényes felhasználói névvel és jelszóval lehet belépni. (A Közterv tesztoldalába pedig az Adatbázis tesztoldalához érvényes belépési azonosítókkal.) A Közterv alkalmazásba a településhez tartozó összes felhasználói névvel be lehet lépni és rögzíteni lehet. Az Adatbázishoz hasonlóan belépés után a Nyitólapon található Szolgáltatási linkgyűjtemény alatt megtalálható a program használatát segítő Informatikai Felhasználói Kézikönyv és a Kitöltési Útmutató is.

A Közfoglalkoztatási Terv adattartalma a „Módszertani Kézikönyv a közfoglalkoztatás tervezéséhez önkormányzatok számára" című kiadvány 7/B melléklete alapján készült el, melyet az FSZH Szociális Főosztálya a Szociális Igazgatási Mintahelyek bevonásával készített el. A kiadvány mely részletesen tartalmazza a közfoglalkoztatási terv elkészítésének lépéseit, és a mellékleteiben szereplő táblázatokkal támogatást nyújt a közfoglalkoztatási terv előkészítéséhez és a végleges közfoglalkoztatási terv elkészítéséhez is.

A Kézikönyv a www.afsz.hu honlapon az „Út a munkához" menüpont alatt megtalálható, letölthető formában.

A programban rögzített közfoglalkoztatási terv a Kézikönyv 7/B. számú melléklete szerinti formátumban kinyomtatható. A kinyomtatott terv aláírva postai úton beküldhető a munkaügyi kirendeltség számára. Ezzel a funkcióval a program teljes körűen tartalmazza a közfoglalkoztatási terv elfogadásához szükséges lépések összességét az elektronikus adatszolgáltatástól a véleményezésen át a képviselő-testületi előterjesztésig.

A közfoglalkoztatási terv előzetes véleményezésére a területileg illetékes munkaügyi kirendeltség jogosult. A programban a kirendeltségi vélemény is rögzíthető. A kirendeltség ezzel teljesíti a terv véleményezésének feladatát. Természetesen a kirendeltségi véleményt papír alapon is el kell juttatni az önkormányzat részére (az Szt.-ben szabályozott időtartamon belül), azonban a Közfoglalkoztatási Terven keresztül az önkormányzat azonnal értesül a kirendeltségi véleményről, így el tudja kezdeni a terv véglegesítését.

Amennyiben az év során a települési önkormányzat a vonatkozó jogszabályok alapján úgy ítéli meg, hogy szükséges az adott évre vonatkozó közfoglalkoztatási terven módosítani, akkor a Közfoglalkoztatási Terv programba belépve rögzíteni tudja az új, módosított tervét. Az új verzió készítésekor a korábbi verzió adatai automatikusan átemelődnek, így az önkormányzati felhasználónak csak a módosításra szoruló adatokat kell megváltoztatnia. Az önkormányzati munkát segítendő a programba beépítésre került egy lekérdezési funkció is, melynek segítségével az önkormányzatnak lehetősége nyílik a közfoglalkoztatási tervekben lévő módosítások nyomon követésére. Ezzel az újabb lehetőséggel az év során szükséges módosítások során bekövetkező önkormányzati feladatok elvégzését segítjük elő.

Eredményes tervezést és jó munkát kívánunk!

Budapest, 2010. január 25.

 

Forrás: Foglalkoztatási és Szociális Hivatal

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra