Hírek: Aktualitások

Óbudán a rászoruló gyermekek az iskolai szünetekben is tudnak étkezni (2014-12-07)

Óbudán a rászoruló gyermekek az iskolai szünetekben is tudnak étkezni Óbuda példát mutat

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az iskolai szünetekben is biztosítja a rászoruló gyermekek étkeztetését. A témában Bús Balázs polgármester Gyermekvédelmi Kerekasztalt hívott össze.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata évek óta elkötelezett a gyermekek és gyermekes családok támogatásában, valamint a gyermekéhezés megelőzésében, ill. megszüntetésében. A családokat, gyermekeket többféleképpen támogatja annak érdekében, hogy az étkezésük biztosítva legyen az év minden napján. Ennek egyik kézzelfogható intézkedése, hogy Bús Balázs kezdeményezésére 2013-tól a rászoruló gyermekek nem csak a nyári szünetben, hanem valamennyi iskolai szünetben reggelihez és meleg ebédhez jutnak, melyet helyben fogyasztva vagy elvitelre is kérhetnek. A Kerületi Gyermekvédelmi Kerekasztalon résztvevő nevelési, oktatási, és egyéb ellátási intézmények vezetői a gyermekéhezés megelőzése érdekében végzett tevékenységek és intézkedések tapasztalatait összegezve megerősítették, hogy az Óbudán kiépített rendszer jól működik és nincs egyetlen éhező gyermek sem.
Ezen kívül az alábbiakban felsorolt módon kapnak segítséget az arra rászorulók.

Reggeliztetés 4 helyszínen
Minden reggel 5.30-8.00 óráig, a kerületben összesen 4 helyszínen kaphatnak az önkormányzat támogatásával (az Összefogás Óbudáért Egyesület és a Bosco Szent János Alapítvány segítségével) ingyen reggelit a rászoruló gyermekek/családok. Itt semmiféle jövedelmet vagy rászorultságot igazoló okmányt nem kérnek a reggeliztetést végző civil szervezetek.

Heti öt napon keresztül, napi 600 adag meleg étel, két helyszínen
A kerületi intézmények bevonásával az Ételt az Életért Alapítvány a sokgyermekes családoknak, illetve a létminimum alatt élő embereknek nyújt segítséget meleg ebéd formájában. Az óbudai családsegítő központ nyilvántartása szerint sokaknak ez az egyetlen lehetőségük a napi egyszeri meleg étkezésre. 2012 óta a kerületben már két helyszínen összesen 600 adag ételt osztanak ki.

Közétkeztetés támogatása az oktatási és nevelési intézményekben
A gyermekétkeztetéshez az önkormányzat a normatív támogatásokon túl jelentős összeggel hozzájárul, hiszen a rezsi mellett a szülők által fizetendő térítési díj közel 20 %-át is átvállalja. Ezen kívül további étkeztetési kedvezményt biztosít a szociálisan rászorulóknak. A nyári szünet teljes időtartamára lehetőséget biztosít a rendszeres gyerekvédelmi kedvezményben részesülő (RGYK-s) gyermekek ingyenes étkezésére, akik minden évben két iskolában, valamint a napközis táborokban vehetik igénybe a szolgáltatást. Idén több mint 16 ezer adag ebéd került kiosztásra. A rászoruló diákok az őszi, téli és tavaszi szünetekben, illetve betegségük esetén is igénybe vehetik az őket megillető ingyenes ebédet.

Ingyenes/kedvezményes étkezés a nyári táborokban
A nyári táborokban a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők 3-szori ingyenes étkezését biztosítja az önkormányzat.

Élelmiszercsomagok az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ (ÓCST) és az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ (ORFK) által
A két intézmény szerződést kötött a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, mely során napi fogyasztású és tartós élelmiszer csomagokkal is segítik a családokat. Az ÓCST-ben heti rendszerességgel kerül sor az élelmiszerosztásra. 2014-ben idáig 16.000 adag csomagot, amely közel 130 ezer kg élelmiszer. Az ORFK-ban alkalomszerűen juthatnak tartós élelmiszerhez a családok.

Kenyérbérlet
A III. kerületben élő kisnyugdíjasoknak és rászoruló családoknak nyújt segítséget a kedvezményes vásárlásra jogosító kenyérbérlet. Az egyenként 10 kg kenyér kedvezményes megvásárlására jogosító bérleteket Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a szociális intézményein keresztül juttatja el a támogatásra szoruló embereknek. A jogosultak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Zápor utcai szociális pékségében így 100 forintért vásárolhatnak egykilós kenyeret, vagy 50 forintért juthatnak hozzá egy fél kilós cipóhoz.

A gyermekéhezés megelőzésében az Ételt az Életért Alapítvány, a Bosco Szent János Alapítvány, az Összefogás Óbudáért Egyesület és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segíti az önkormányzati törekvéseket megvalósítani.

Forrás: MTI

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra