Hírek: Aktualitások

Kothencz: Szegeden ezer embert érint a szociális életpályamodell bevezetése (2014-09-24)

Kothencz: Szegeden ezer embert érint a szociális életpályamodell bevezetése Októberben kerülhet a kormány elé a szociális életpályamodell és januártól léphet életbe – jelentette ki Czibere Károly államtitkár Kothencz János polgármesterjelölttel tartott sajtótájékoztatóján. Szegeden ez több mint ezer szakembert fog érinteni.

Októberben kerülhet a kormány elé a szociális életpályamodell és januártól léphet életbe – jelentette ki Czibere Károly államtitkár Kothencz János polgármesterjelölttel tartott sajtótájékoztatóján. Szegeden ez több mint ezer szakembert fog érinteni.

„A kormány elkötelezett a szociális szakemberek megbecsülésében. Mára sajnos azt kell látni, hogy magas a fluktuáció és már-már a munkát is akadályozó nehézséggel küzd ez a terület. A kormány a szociális szférában dolgozó munkatársak felé nemcsak a köszönetét szeretné kifejezni, hanem a bevezetni kívánt életpályamodellel középtávon is tervezhető, kiszámítható hivatást kíván teremteni” – közölte Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Kothencz János polgármesterjelölttel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Czibere elmondta, idén elkezdődött a szociális életpályamodell kidolgozása, mely munkába bevonták a civil, egyházi és önkormányzati fenntartókat és szakértőket is. „Hat munkacsoport dolgozott ki javaslatokat a bértáblával, a képzéssel és továbbképzéssel, az előmeneteli rendszerrel, az eredményeztetési rendszerrel, a szabályozási környezettel kapcsolatban rövid- és hosszútávra annak érdekében, hogy lényegesen vonzóbb legyen a szociális szakma” – jelentette ki az EMMI államtitkára.

A cél, hogy a fiatalok számára is vonzóvá tegyék ezt a pályát, ezért is nevezte fontosnak a bérrendezést, mely mellé egy szakmai előmeneteli pálya is társul. „Azt szeretnénk, ha azokat a dolgozókat, akik nagyon régóta és elkötelezetten végzik ezt a munkát, meg tudnánk tartani az ágazatban, ők jelentik ugyanis a szociális szféra aranytartalékát” – fűzte hozzá Czibere Károly. A szakmai műhelyek egyben tartását is fontosnak nevezte, s kitért arra is, hogy a klienseket úgy lehet megbecsülni, ha a szakmai műhelyek jól működnek. „A szakmai tőke olyan befektetés, mai nagyon könnyen amortizálódik, de nagyon nehéz évtizedek munkájának újrateremtése. Ezért nem csupán bérfejlesztésről, hanem szakmafejlesztésről is szól az életpályamodell” – hangsúlyozta.

Czibere arról is beszámolt, hogy a pedagógus életpályamodelltől eltérő rendszert dolgoztak ki a munkacsoportok, de a végzettség és a továbbképzések is számítani fognak a szakmai előmenetelnél. Kérdésünkre kifejtette, három olyan terület van, ahol megfigyelhető, hogy egymás elől viszik el a munkatársakat. „A legfontosabb, hogy a köznevelés, az egészségügy és a szociális területek közti versenyszituációt megszüntessük. 2015-ben nem tudunk annyi forrást biztosítani a szociális szféra számára, hogy elérje a pedagógusok bérszintjét, de reális célkitűzés, hogy az egészségügyi bértáblához zárkóztassuk fel a munkatársakat” – magyarázta az EMMI államtitkára.

czibere_kothencz01_gs

Azt is fontosnak nevezte, hogy a pályaalkalmasságot előzetesen vizsgálják, hogy ne évek múlva derüljön ki, hogy valakinek a habitusához, személyiségéhez nem megfelelő a szociális ágazat. „Azért is magas a fluktuáció jelenleg, mert sokan jobb híján kerültek ide. A szociális szakember emberekkel dolgozik, és ha erre nem alkalmas a személyisége, akkor nem is lehet emberek közé engedni” – jegyezte meg. A különböző területek közötti átjárhatóság kérdését is fontosnak nevezte, Czibere szerint nem összekeverhető szakma a fogyatékos-, idős-, pszichiátriai-, hajléktalan- netán gyermekgondozás, így a kormányzat célja, hogy ezen a területen is tiszta helyzet alakuljon ki.

Szükség van a szociális szférában a fiatalításra

„Régi adóssága a mindenkori kormánynak, hogy a szociális életpályamodellt bevezetése. Ki kell merni mondani, a területen dolgozók nem voltak megbecsülve” – erről már Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatójának főigazgatója beszélt. A Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület polgármesterjelöltje elmondta, egy több műszakban dolgozó gyermekfelügyelő alig visz haza nyolcvanezer forintot munkájáért. „Egy kezdő pedagógus bérétől jelentősen elmarad az, amit egy szociális szférában dolgozó hazavisz, holott a gyerekek mellett sokkal több időt töltenek, és a velük való gondozói, törődő munka messze több energiát is vesz ki belőlük” – magyarázta Kothencz.

Hozzátette, az is megfigyelhető, hogy végzettségük megszerzése után a fiatalok inkább elmennek hosztesznek, mert nem nyújt számukra perspektívát a szociális szféra, vagyis a pályakezdésük előtt pályaelhagyók lesznek. Jelentős szemléletváltásnak nevezte, hogy a területen dolgozókat kérte fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra, hogy az életpályamodell kidolgozásában segédkezzenek. „A gyermekvédelmi szakdolgozók érdekeit mi is képviseltük, a munkacsoportokban kollégáink is dolgoztak” – tette hozzá.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója arról is szólt, hogy Szegeden a szociális szféra dolgozói függetlenül attól, hogy mennyi bért kaptak idáig, tisztességgel, nagy munkabírással és emberséggel végezték mindennapi munkájukat. Szükségesnek nevezte a fiatalítást is, mert mint rámutatott, sok kollégájuk egy-két éven belül eléri a nyugdíjkorhatárt.

„Nagyon fontos, hogy a szociálpolitika emberarcúsága minden fronton utolérje a kor kívánalmait és az abban érintettek körét” – jegyezte meg. Kothencz elmondta, 2010-től jelentős szemléletmódváltás figyelhető meg, a kormányzat célul tűzte ki például, hogy intézmények helyett családoknál nevelkedjenek a gyerekek, a nevelőszülők – akik évtizedekig egy fillért sem kaptak munkájukért – most már speciális munkaviszony keretében végzik hivatásukat, majd bevezették a pedagógus életpályamodellt, most pedig a szociális szféra dolgozói számára kínálnak valódi perspektívát.

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra