Hírek: Aktualitások

18 600 édesanya kapott pluszjuttatást a gyed extrával (2014-08-25)

18 600 édesanya kapott pluszjuttatást a gyed extrával Az év első felében 18 600 édesanyához, illetve családjához érkezett többletjuttatás a gyed extrával - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Az év első felében 18 600 édesanyához, illetve családjához érkezett többletjuttatás a gyed extrával - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Novák Katalin a többszörös családbarát munkahelyként elismert Kürt Zrt.-nél tartott sajtótájékoztatón hozzátette: a 2014. január elsejével gyed extra elnevezéssel bevezetett intézkedések a kisgyermekes családoknak nyújtott támogatások mellett a munkaadóknak is jelentős kedvezményeket nyújtanak.

Az államtitkár felidézte, hogy az új rendelkezéseknek köszönhetően ha az édesanya a gyermek egyéves kora után visszamegy dolgozni, teljes mértékben megkapja a gyermek után járó juttatásokat, így a gyedet és a gyest is.

Ők az első fél évben 11 180-an voltak. Gyest kapnak azok is, több mint négyezren, akik heti 30 órát meghaladó munkát végeznek.

2014 előtt csak akkor járt nekik a gyes, ha ennél kisebb heti óraszámban dolgoztak - közölte az államtitkár.

A testvér gyed, illetve gyes által érintett édesanyák száma csaknem 7300, a dupla ellátásban részesülők közül 2809-en kapnak két gyermek után gyest, 1823-an kapnak párhuzamosan gyedet és terhességi gyermekágyi segélyt, 2626 azoknak a száma, akik a gyest és terhességi gyermekágyi segélyt kapják egyszerre.

Harmadik csoportként a hallgatói vagy diplomás gyed által érintetteket említette Novák Katalin, ők gyermekvállalás esetén felsőoktatási hallgatói jogviszonyuk alapján jogosultak egy éven át gyedre, számuk az első fél évben 146 volt.

Az államtitkár kiemelte, hogy fontos területet alkot a munkaadók számára biztosított foglalkoztatási kedvezmények meghosszabbítása a nagycsaládos édesanyák esetében, ennek eredményei 2015-ben jelennek meg. Emlékeztetett rá, hogy a 2013-ban, a munkahelyvédelmi akcióterv keretében bevezetett intézkedés kedvezményt biztosít a munkaadók számára, s ezeket január elsejével tovább bővítették, így a kedvezmény három plusz két éven át vehető igénybe a három és több gyermekes szülők esetében.

A kormány még novemberben döntött négy intézkedésről, így a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti.

A diplomás gyeddel lehetővé vált, hogy a felsőfokú képzés nappali tagozatán két aktív félévet meghaladó hallgatói jogviszonnyal rendelkező anya a gyermek egyéves koráig gyedre szerezzen jogosultságot, ezt követően pedig gyes mellett végezheti a tanulmányait.

A negyedik intézkedés a három- vagy többgyermekes anyákat, illetve munkaadójukat érinti. Ennek lényege, hogy kiterjesztik a munkavédelmi akciótervben már meglévő hároméves szociális hozzájárulási adókedvezményt további két évvel, így a negyedik és ötödik évben csak az adó 50 százalékát kell a munkáltatóknak befizetniük az érintett munkavállalók után. Az egy- és kétgyermekeseket érintő hasonló munkaadói kedvezmények is megmaradnak.

Forrás: Kormányzati Portál

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra