Hírek: Aktualitások

Most akkor jár a bölcsőde vagy nem? (2014-01-21)

Most akkor jár a bölcsőde vagy nem? Az Emmi szerint félreértés van a gyed extra csomagban, a szakemberek szerint ellentmondás.

Bár januártól már életbe lépett a gyed extra csomag, amelynek egyik elemeként az anyák a gyermek egyéves kora után a gyermekgondozási díj (gyed) folyósítása mellett is dolgozhatnak, a hatályos jogszabályok alapján egyáltalán nem egyértelmű, hogy a bölcsődék és a családi napközik fölvehetik-e a gyedben részesülő anyák gyermekeit. A gyermekvédelmi törvény vonatkozó passzusát ugyanis egyszerűen elfelejtették módosítani. Ez pedig most úgy szól: „A gyermekek napközbeni ellátását különösen az olyan gyermek számára kell biztosítani, akinek fejlődése érdekében állandó napközbeni ellátásra van szüksége, illetve akit egyedülálló vagy időskorú személy nevel, vagy akivel együtt a családban három vagy több gyermeket nevelnek, kivéve azt, akire nézve eltartója gyermekgondozási díjban részesül".

- Az egészségbiztosítási ellátásokról szóló törvény a szülő szempontjából írja le, mely esetekben milyen ellátásokra jogosult: ez a jogszabály módosult január 1-jétől úgy, hogy a gyed mellett is lehet dolgozni a gyermek egyéves kora után. A gyermekvédelmi törvény viszont az intézmények szempontjából szabályozza, hogy ki jogosult a bölcsődei ellátásra: ebben pedig nem történt semmilyen változás, a gyedre vonatkozó előírást nem hozták szinkronba az egészségbiztosítási törvényben foglaltakkal - hívta fel a figyelmet a jogszabályi anomáliára Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Kérdésünkre rámutatott: a bölcsődék vezetőinek most komoly fejtörést okoz, hogy fölvehetik-e a gyedben részesülő anyák gyermekeit, vagy sem. Megjegyezte: ha a jogszabály kidolgozásakor kikérte volna a szaktárca a véleményüket, jelezték volna a problémát, ám ez - miként a szférát érintő más módosítások esetében sem - nem történt meg.

Acsainé Végvári Katalin, a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke azt mondja: valóban nem koherens a két vonatkozó jogszabály, ám ez a gyakorlatban most még nem okoz valódi problémát. A bölcsődékben ugyan érzékelhető egy fokozott érdeklődés a szülők részéről, ám a konkrét jelentkezések száma egyelőre elenyésző. Az egyesület körbekérdezésére mindössze egyetlen budapesti bölcsődéből jeleztek tényleges felvételi igényt: a hat gyermek egyelőre várólistás.

Ennek oka Acsainé szerint nem a férőhelyhiány, hanem az, hogy a szülők még nem döntötték el, hogy pontosan mikor is szeretnének visszamenni dolgozni. Hozzátette: a bölcsődék várhatóan megszüntetik azt a korábbi pluszszolgáltatást, amellyel az üres férőhelyeken időszakos gyermekfelügyeletet biztosítottak, így ezekre a helyekre föl tudják majd venni az év közben jelentkező gyermekeket.

Az így felszabadított férőhelyek persze hosszú távon bizonyosan nem lennének elegendők, ha minden szülő szeretne élni a gyed extra lehetőségével, és valóban visszamenne gyermeke egyéves korában dolgozni. Az ugyanis mintegy 200 ezer, bölcsődei ellátást igénylő gyermeket jelentene, az országban azonban mindössze 37 ezer bölcsődei és hétezer családi napközis hely van. Egyelőre azonban az eddigi diadaljelentésekkel és a juttatást állítólag megvédeni szándékozó fideszes kijelentésekkel szemben csak kevesen igényelték a gyed extrát, hiszen az erről szóló törvényt is csak decemberben szavazták meg.

Ami a bölcsődei felvételit illeti: az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint félreértésről van szó. Érdeklődésünkre a tárca szociális ügyekért felelős államtitkársága azt írta: 2014-től már a gyeden lévő anyák is járathatják gyermeküket bölcsődébe vagy családi napközibe, ha ezalatt keresőtevékenységet folytatnak. Emiatt nem kell lemondaniuk az ellátásról, és az intézmények sem utasíthatják el a jelentkezést erre hivatkozva. A fő szabály a tárca szerint ugyanis a gyermekvédelmi törvény egy másik paragrafusában van, amely kimondja: a gyermekek bölcsődei, családi napközis ellátását azon gyermekek számára kell megszervezni, akiknek szülei dolgoznak, munkaerő-piaci részvételt elősegítő programban vagy képzésen vesznek részt. A lapunk által hivatkozott bekezdés pedig csak azt határozza meg, hogy különösen kiknek kell biztosítani az ellátást. Leszögezték: ha a szülő gyedben részesül és nem dolgozik, a továbbiakban sem vehet részt napközbeni ellátásban a gyermek. A gyed extra bevezetése mindezek alapján nem indokolta a gyermekvédelmi törvény módosítását, ezért arra - így a tárca -nincs is szükség.

Forrás: NOL


Családügy-bölcsődék
Emmi: járhatnak bölcsődébe a gyeden és gyesen lévők gyermekei is

Budapest, 2014. január 21., kedd (MTI) - Minden gyeden és gyesen lévő szülő beadhatja bölcsődébe gyermekét ha újra munkába áll, és a gyermek már elmúlt egyéves - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkársága kedden az MTI-vel.

Az államtitkárság a Népszabadság keddi cikkére reagált, amelyben azt írták: bár januártól hatályba lépett a gyed extra csomag, amelynek egyik elemeként az anyák a gyermek egyéves kora után a gyermekgondozási díj (gyed) folyósítása mellett is dolgozhatnak, a hatályos jogszabályok alapján nem egyértelmű, hogy a bölcsődék és családi napközik felvehetik-e a gyedben részesülő anyák gyermekeit, a gyermekvédelmi törvény vonatkozó passzusát ugyanis elfelejtették módosítani.
Az Emmi felhívta a figyelmet arra: a főszabály a gyermekvédelmi törvényben kimondja, hogy a gyermekek napközbeni ellátását (bölcsőde, családi napközi) azon gyermekek számára kell megszervezni, akiknek szülei, nevelői, gondozói dolgoznak vagy munkaerő-piaci részvételt elősegítő programban, képzésen vesznek részt. Emellett a gyed extra 2014-es bevezetésével a törvény lehetővé teszi, hogy a gyed folyósítása mellett, amennyiben a szülő dolgozik, a gyermek egyéves kora után napközbeni ellátásban részesülhessen.
A jogszabály azt is meghatározza, kik élveznek előnyt a bölcsődei jelentkezéskor. A törvény mások mellett ide sorolja azokat a gyermekeket, akiknek két vagy több testvérük van, valamint akiket egyedülálló vagy időskorú, esetleg olyan ember nevel, aki valamely egyéb ok miatt a gyermekről nem tud gondoskodni. E kedvezményezett körbe nem tartozik bele az az édesanya, aki munkavállalás miatt kívánja bölcsődébe adni gyermekét; az ő gyermekét tehát nem kezelik ugyan kiemelten a helyek betöltésénél, ettől függetlenül azonban szintén felvehető a bölcsődébe, akkor is, ha az anya gyedben részesül - közölték.


MTI 2014. január 21., kedd 14:30
Forrás: www.mti.hu


 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra