Hírek: Aktualitások

Az EMMI reakciója az október 07-i demonstrációra (2013-10-09)

Az EMMI reakciója az október 07-i demonstrációra Folyamatos az egyeztetés a szociális terület bérrendezéséről címmel megjelent a Kormányzati Portálon az alábbi hír

2013. október 7. 16:20

A kormány a szociális területen dolgozóknak is segít és segített azzal, hogy az elmúlt három esztendőben évente emelte a minimálbért, visszaállította a családi adókedvezményt és bevezeti annak járulékra való kibővítését, valamint a rezsicsökkentést. A kormányzat és a szakterület döntéseinek eredményeképpen több segítő kezdeményezésre került sor az elmúlt években, főként a tárgyi feltételek és a munkakörülmények javításában történt előrelépés.

Ezek közé tartozik, hogy például a bölcsődei dolgozók tekintetében 2014. december 31-ig összesen 6200 új és több mint 4000 felújított férőhelyet adnak és adtak át országszerte 28 milliárd forint értékben. Ezzel egy időben a négy év alatt összességében ezer új munkahely is létrejön. Az Új Széchenyi Terv keretében 7 milliárd forintra lehetett pályázni a bentlakásos szociális és gyermekvédelmi intézmények korszerűsítésére. Továbbá megkezdődött a fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó, nagy létszámú fogyatékos intézmények kitagolása - első körben 6 helyszínen, közel 6 milliárd forint értékben. Az Erzsébet-program keretében közel 500 millió forint támogatás jutott a szociális intézményekben dolgozók üdültetésére. A gyermekvédelmi területet segíti a többi közt, hogy a nevelőszülői jogviszony 2014-től foglalkoztatási jogviszonynak minősül. 2011-től évi 95 millió forint többlettámogatást kapnak az autista lakóotthonok; és nagymértékben javítja a munkakörülményeket a bentlakásos intézmények számára eljuttatott közel kétezer ágy.

A súlyos gazdasági helyzet elkerülését követően – amit az előző baloldali kormányok okoztak - a pedagógusok illetve az egészségügyi dolgozók béremelése jó irányba halad és más ágazatban dolgozók fizetését is növelni szeretné a kormány, ezt azonban nem lehet külföldről felvett hitelekből megtenni.

A szocialisták kétszer követték el ezt a hibát, mindkétszer majdnem tönkrement az ország, ami a bérek kifizetését is veszélyeztette. Ezért csak megalapozott és ésszerű béremelést szabad végrehajtani. Amíg ezt nem teszi lehetővé a gazdasági növekedés, addig lakástámogatást adnak a közszolgáknak, így a szociális dolgozóknak is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium között folyamatosak az egyeztetések a szociális terület bérrendezési lehetőségeiről, az ország gazdasági erejét meghaladó kiadásokat azonban nem lehet vállalni. Amennyiben a megfelelő fedezet rendelkezésre áll a bérrendezéshez, arról minden érintettet haladéktalanul tájékoztatunk.

(Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra