Hírek: Aktualitások

Megkezdődött a stratégiai dokumentumok kidolgozása az EMMI-ben (2013-02-04)

Megkezdődött a stratégiai dokumentumok kidolgozása az EMMI-ben Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma minden szakterületén megkezdte a 2014-2020-ig szóló stratégiák kidolgozását és előzetes hatásainak felmérését, hogy kiszámítható és biztos környezetet teremthessen az elkövetkező 5-6 évre. A tervezésben a minisztérium és háttérintézményei vesznek részt, később társadalmi és gazdasági partnerek bevonására is sor kerül. Közlemény.

A feladat az Európai Unió pénzügyi támogatásával, az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetési előirányzatának társfinanszírozásával valósul meg.

Idén összesen 37 humán erőforrást érintő stratégiai dokumentumot és hatásvizsgálatot dolgoznak ki, így 2013 végére az Emberi Erőforrások Minisztériuma által lefedett minden szakterületen lesz újonnan elfogadott vagy felülvizsgált stratégia. Ezek keretet adnak az adott szakterületen az elkövetkező években várható kormányzati intézkedéseknek - legyenek azok nemzeti költségvetésből vagy uniós támogatásból finanszírozva.

A stratégiák és a hatásvizsgálatok tervezeteit elsősorban minisztériumi illetve háttérintézményekben dolgozó tisztviselők fogják kidolgozni, bizonyos esetekben külső szakértők közreműködésével. A tervezésbe több szakaszban bevonják az adott stratégiában érintett társadalmi és gazdasági szereplőket is, így biztosítva, hogy a stratégiák társadalmilag megalapozottak legyenek és elősegítsék azok későbbi megvalósítását.

Többek között az alábbi stratégiákat alkotja meg a minisztérium:
• A 2014-2020 programozási időszak fejlesztési támogatásainak felhasználását megalapozó egészségügyi stratégia;
• Az egész életen át tartó tanulás stratégiája;
• Fehér Könyv az idősek családban betöltött szerepéről;
• Kulturális stratégia;
• A XXI. Nemzeti Sportstratégia átfogó felülvizsgálata;
• A társadalmi párbeszéd hosszabb távú stratégiája;
• Lakhatási stratégia a telepszerű lakhatás kezelésére.

A program megvalósításához hozzájárul az Államreform Operatív Program keretei között a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett ÁROP-1.1.19 kódjelű, Hatásvizsgálatok és stratégiák elkészítése elnevezésű pályázati kiíráson nyert 239.991.750 forint összegű támogatás.

(Sajtó- és Kommunikációs Főosztály)
Forrás: Kormányzati Portál

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra