Hírek: Aktualitások

A jól keresőknél hagyott ezreseket a kormány (2013-01-31)

 A jól keresőknél hagyott ezreseket a kormány Érkeznek az új adószabályokkal számolt fizetések. 202 ezer forint alatt nincs változás, efölött viszont egymilliós bruttóig mindenki többet vihet haza. A legmagasabb fizetésűek nettója csökken csak.

Az átlagbér fölött keres, de azért nem nagyon sokat? Akkor ön járt a legjobban a bérekre vonatkozó új adószabályokkal. A napokban kapják meg első, már a 2013-as szabályokkal számolt fizetéseket a dolgozók, a BDO tanácsadó összegezte, hogy milyen fizetést hogyan érintenek a változások.

Az idén alapvetően két változás befolyásolta a fizetéseket, viszont csak az átlagbér fölött keresők tapasztalhatnak változást, ha egyébként nem változott a bruttó bérük. 2013-ban megszűnt a szuperbruttó, amely a járulékalap felszorzásával olyan volt, mint ha 202 ezer forint felett plusz 4 százalékos adót fizettek volna az emberek. A másik változás a járulékplafon eltörlése: eddig volt egy határ, ami fölött már nem kellett plusz járulékot fizetni, most már nincs ilyen kedvezmény a magas fizetésűeknek.

A 202 ezer forint alatt keresőket a változások nem érintették. Egyedül a minimálbéresek fizetését kell a jogszabályok alapján emelni, mivel a kormány 93 ezerről 98 ezerre emelte azt - írta a BDO.

Efölött, de 660 ezer forint alatt járnak a legjobban a dolgozók, de 1 millió forintig is több pénzt vihetnek haza. A szuperbruttó az esetükben kiesik, ez olyan, mint ha 4 százalékponttal csökkenne az adójuk, miközben a járulékplafon eltörlése őket nem érinti. A BDO számításai szerint egy 238 ezer forintos bruttót kereső (ez a hivatalos átlagbér) 1555 forinttal többet vihet haza, mint tavaly, egy 500 ezer forintos bérre bejelentett alkalmazott viszont már 12 874 forinttal többet.

A járulékplafon eltörlése 660 ezer forinttól érezteti hatását. Ennél a fizetésnél még 19 786 forint a többletpénz, efölött viszont folyamatosan csökken, mert a szuperbruttó eltörlésének többletét elviszi a több járulék. Egymillió forintos bruttóig van többletpénz, efölött viszont már többet visz el a járulék, mint amennyit meghagy a szuperbruttó, vagyis efölött már kisebb a nettó, kézhez kapott fizetés.

A hagyományos fizetésen túl a béren kívüli juttatásokban is volt változás. Ha egy munkáltató nem változtatott egy-egy dolgozó cafeteriakeretén, akkor a dolgozó kevesebbet fog kapni az idén. A kedvezményes adózású juttatások terhe 30,9-ről 35,7 százalékra emelkedett, vagyis egy adott keretből többet visz el az állam, és kevesebb marad a dolgozónak.

Forrás: ORIGO

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra