Hírek: Aktualitások

Hajléktalankérdés: képzésekre, munkahelyekre van szükség (2012-12-05)

Hajléktalankérdés: képzésekre, munkahelyekre van szükség A szociális államtitkár szerint csak így lehet esélyük a hajléktalanoknak arra, hogy kitörhessenek jelenlegi helyzetükből.

Nemzeti Konzultációt kezdeményez a hajléktalankérdésről a kormány. A problémát már több városban is sikerült eredményesen kezelni, a rendszer összességében Budapesten is jól működik - mondta a Kossuth Rádiónak Soltész Miklós. A szociális államtitkár szerint jelentős siker, hogy előző télen a zord időjárás ellenére sem fagyott meg senki.

Ebben a legjelentősebb szerepe azoknak az egyházi, civil és önkormányzati szervezeteknek van, amelyek egész évben komoly munkát végeznek - fejtette ki. Az államtitkár úgy fogalmazott: az elmúlt két évben fontos előrelépés volt, hogy a szállás, az étkezés és esetenként az orvosi ellátás biztosítása mellett megpróbáltak olyan intézkedéseket hozni, amelyek szabályozzák a közterületen élők életét is.

Soltész Miklós arról is beszélt, hogy támogatott munkahelyekre, képzésekre és speciális albérleti lehetőségekre van szükség ahhoz, hogy a hajléktalanoknak esélyük legyen kitörni. Ezek segíthetik elő a hosszú távú megoldást - tette hozzá. A hajléktalanokat segítő szervezetek évente 8 milliárd forintos normatív támogatást kapnak, ez azonban a karitatív szervezetek hozzájárulásaival további csaknem 2 milliárd forinttal egészül ki - közölte az államtitkár. Hangsúlyozta: ezek az emberek egész évben, nagy hidegben, sok esetben beteg, mentálisan sérült társaikon segítenek, ezért minden elismerést megérdemelnek.

A Nemzeti Konzultáció választ ad majd arra, hogy a társadalom legnagyobb része úgy véli: gondoskodni kell az elesettekről, a jogok mellé azonban kötelességeket is kell rendelni - jelentette ki Soltész Miklós. Nálunk liberálisabbnak mondott országokban is megvan az önkormányzatok joga arra, hogy korlátozzák például az utcán való italozást és alvást, sok esetben pedig ezek keményebb intézkedések, mint amiket az Alkotmánybíróság visszavonatott - emelte ki.

Az államtitkár a 180 perc című műsorban emellett arra buzdított mindenkit, hogy vegyen részt a harmadik alkalommal megrendezett segítő vásáron, amelyen olyan termékeket állítanak ki és lehet megvásárolni, amelyeket fogyatékkal élők vagy megváltozott munkaképességűek készítettek. A Segítő Vásárlást december 8-án és 9-én tartják a Millenárison.

Forrás: www.hirado.hu

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra