Hírek: Aktualitások

Az Arany Alkony-ügy megoldása (2012-06-28)

Az Arany Alkony-ügy megoldása Átvenné az Arany Alkony idősotthonokat az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), az üzemeltetést és az épületek fenntartását is magára vállalná.

– A lakók kerestek meg az egyik péntek esti ima után, feltárva az otthonok körül kavargó eseményeket, amelyek az ott élők többségét erősen nyugtalanítják. Kérésükre a hitközség vezetői személyesen is felkeresték az otthonokat, beszélgettek az érdekképviseleti vezetőkkel és a lakókkal, akik felekezeti hovatartozástól függetlenül a segítségünket kérték. Érezhetően nagy bennük a bizonytalanság. Sok lakónak az egészségi állapota is romlott a folytonos aggodalom és kiszolgáltatottság miatt. A hitközség az előzetes egyeztetések után úgy döntött: aktívan részt kíván venni a helyzet rendezésében – magyarázza Köves Slomó vezető rabbi.

– Az idős embereknek tett ígéretünknek megfelelően felkerestük az otthonok tulajdonosát, és tárgyalásokat kezdeményeztünk az otthonok átvételéről – avat be a részletekbe Nógrádi Bálint, a hitközség egyik gazdasági szakembere. – Célunk segítő kezet nyújtani a kiszámítható biztonság megteremtésével. A tulajdonos Medicatus cégcsoporttal folytatott tárgyalások biztatóan alakulnak, így a hét elején levélben tájékoztattuk a fejleményekről az intézmények érdekképviseleteit. S ezzel formálisan is elköteleződtünk az Arany Alkony otthonok sorsának rendezése mellett.

A hitközség első célja a működési engedély megszerzése, amelyben a jelenlegi tulajdonosok is segítségükre lesznek, de több külső szakértő is jelezte támogatását. Ezt a zökkenőmentes működés kereteinek kialakítása követi, amelyben a jelenlegi dolgozók helyismeretére és tapasztalatára is számítanak, ha készséget éreznek az együttműködésre. Az otthonok hétköznapjai alig változnak, legfeljebb a menü és a vallásgyakorlási lehetőségek egészülnek ki egy-egy új elemmel. Így választható lesz a kóser étkezés és a meglévő istentiszteletek kiegészülnek egy rabbi által vezetett imával – teszi hozzá Nógrádi Bálint, aki a gazdálkodásra vonatkozó kérdések megválaszolását későbbre halasztja, mondván, a részleteken még dolgoznak.

Az viszont bizonyos, hogy a biztonságos üzemeltetést részben a magasabb összegű egyházi kiegészítő normatívára, részben a működési költségek csökkentésére alapoznák. Ez utóbbit célozná az épületek átvétele a jelenlegi tulajdonostól, mivel így mentesülnének a havi több tízmilliós bérleti díj megfizetésétől. Az ingatlanok megvásárlásában külső pénzügyi támogatók segítik majd a hitközséget, amelyre már több ígéretet is kaptak. Reményeik szerint a tulajdonosváltásra még ebben az évben, illetve a jövő év elején sor kerülhet. Ám először működési engedélyhez kell jutniuk az áldatlan állapotok mielőbbi rendezése érdekében, amihez számos szereplő konstruktív hozzáállására és együttműködésére lesz szükség, beleértve a jelenlegi fenntartót, a tulajdonosokat és a kormányhivatalt.

Nógrádi Bálint úgy véli, a hatóságok számára megnyugtató lehet az általuk kínált megoldás, így az engedélyezési eljárások gyorsan lezárulhatnak. A jelenlegi üzemeltető Kálvin János Presbiteri Misszióval azonban a hitközség nem lát lehetőséget megegyezésen alapuló fenntartóváltásra, hiszen a rendelkezésre álló forrásokat a lakók életkörülményeinek javítására szeretnék fordítani, így a misszió adósságait nem tudják átvállalni.

A fővárosi kormányhivatal idén márciusban vonta vissza a budapesti Arany Alkony idősotthonok működési engedélyét. (Törökbálinton tovább működhet az intézmény, mivel a Pest megyei hivatal nem bukkant szabálytalanságra.) A döntés nyomán 1300 idős ember ellátása vált bizonytalanná. A hivatalos ok az ingatlanok használatának rendezetlen jogcíme volt. Az otthonokat 2008-tól üzemeltető misszió ugyanis bérli az ingatlanokat a Medicatus cégcsoporttól, de tavaly nyár óta nem fizet. A missziót alapító Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház Magyarországi Egyháztestét ugyanis törölték az elismert egyházak köréből, így a misszió elesett a lakók után járó évi 1,15 milliós egyházi kiegészítő támogatástól. Így már nem futja az évi 44 milliós bérleti díjra. A Medicatus cégcsoport minden követ megmozgatott, hogy hivatalosan is birtokon kívülre penderítse a missziót, amire az egyetlen jogi út a működési engedély visszavonatása volt. A döntéssel ellátási kényszerhelyzetbe kerülő fővárosi önkormányzat azonban nem szívesen venné a nyakába az intézményeket. A csőd hírére ugyan 19 egyházi és civil fenntartó több száz ágyat ajánlott fel, de az Arany Alkonynak korábban milliókat befizető idős emberek határozottan ellenzik ezt a megoldást.

Forrás: NOL

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra