Hírek: Aktualitások

Utolsó utáni pillanat: négymillióan élnek a létminimum alatt (2012-06-02)

Utolsó utáni pillanat: négymillióan élnek a létminimum alatt Kaposvár: Szabó János szerint új szociálpolitikára van szükség, a jelenlegi törvény ugyanis erodálódott, már nem működik, s nem felel meg az új társadalmi kihívásoknak.

Ma Magyarországon több mint négymillióan élnek a létminimum alatt. A legfrissebb, keddi KSH adatot Szabó János szociálpolitikus-szociológus, szociálpolitikai szakértő, a Szociális Szakmai Szövetség elnöke osztotta meg azzal a több mint kétszáz csalódott résztvevővel, akik többek közt azért érkeztek szerdán a SzocioNet regionális tanácskozására Kaposvárra, hogy a minisztérium illetékesétől hallhassanak a szociális szolgáltatások szabályozásának várható változásairól, a finanszírozás alakulásáról. Ám az Emberi Erőforrás Minisztériuma főosztályvezetője kedden este lemondta érkezését a somogyi megyeszékhelyre, mondván: az áprilisban született kormányhatározat jogszabályi megvalósítása folyamatban van, s ezek elkészültéig nem nyilatkozhatnak a minisztérium illetékesei.

Pedig Szabó János szerint mindenképpen új szociálpolitikára van szükség, mégpedig minél előbb. - A jelenlegi törvényt ugyanis 1993 óta, amióta megszületett - mondta Szabó János -, csaknem hetvenszer módosították, erodálódott, már nem működik, s az új társadalmi kihívásoknak nem felel meg. Ráadásul, ha azt nézzük, hogy a mélyszegénység megelőzését szolgáló intézkedések hét-nyolc év után érnek be, akkor mindenképpen az utolsó utáni pillanatban vagyunk. Ami örömhír, hogy a szakértők közt abban egyetértés van pártszimpátiától függetlenül, hogy milyen irányú változásokra van szükség. Most már csak a politikát kell megnyerni ahhoz, hogy az érdemi változások elindulhassanak. Ám egyelőre azt látjuk, hogy az említett koncepció, amely élvezi a szakértők 80-90 százalékának a bizalmát, nem tudott megvalósulni, az államtitkárt felállították. Mégis reméljük, hogy a miniszterváltás hoz valami eredményt.

Központi tájékoztatásra tehát hiába vártak a Helyzetkép - Utazás a szociálpolitikai hullámvasúton című regionális konferencia résztvevői Kaposváron. A helyzetet a SzocioNet módszertani humán szolgáltató konzorcium meghívott előadói más és más módon kommentálták. Czibere Károly közgazdász, a Magyar Református Egyház Szeretetszolgálati Iroda vezetője például azt mondta: egyelőre próbálok a csillagokból tájékozódni, s azokból valamit kiolvasni. - Annyi bizonyos, hogy egyes területeken még mindig iszonyatos pazarló a rendszer - hangsúlyozta - az egyes részeken jelentkező hiányok mellett. Ám a kapacitások befagyasztásával is lehetnek olyan túlélő szolgáltatók, akik nem oda valók.

Nyitrai Imre, címzetes főiskolai docens, szociálpolitikai szakértő, a tavaly ősszel felmentett szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár elsősorban a jelenlegi helyzetet jellemezte: elöregedő, alacsony születésszámú nemzet vagyunk. - Ebből adódóan az idősek zöme magányosan él majd - mondta -, tehát valakinek pótolni kell a családot, s ez nem lehet más, mint az állam. Azt már tudni, hogy átalakul a bentlakásos intézmények rendszere, de kapacitásbővülésre nem számíthatunk. Teret nyer tehát az otthonközeli szolgáltatások köre, s az is bizonyos, hogy a következő időszak slágere a piaci alapú szolgáltatások rendszere lesz.

A friss információk keresettek

A SzocioNet Egyesített Szociális és Gyermekjóléti Intézmény gesztorságával működő Dél-Dunántúli Regionális Módszertani Humán Szolgáltató Konzorcium 2008. július 1-je óta működik, csaknem kétezer szociális szolgáltatóval és intézménnyel áll kapcsolatban Baranya, Somogy és Tolna megye területén - mondta Erdős Zsuzsanna szociálpolitikus-közgazdász, a SzocioNet módszertani vezetője. - Büszkék vagyunk arra, hogy honlapunknak nagyobb a látogatottsága, mint a kormányzati portálon az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapjának; tavaly 155 ezer látogatója volt. Leginkább friss információkkal, jogszabályváltozásokkal kapcsolatosan keresnek bennünket, illetőleg a kincstári ellenőrzésekre igyekszünk felkészíteni a szolgáltatókat, fenntartókat.

Sonline

 

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra