Szakmai információk: Szakmai hírek

Tájékoztató a 2013. évi támogatás igénylésével kapcsolatban az egyházi és nem állami szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményfenntartók részére (2012-11-28)

Tájékoztató a 2013. évi támogatás igénylésével kapcsolatban az egyházi és nem állami szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményfenntartók részére A MÁK tájékoztatója a 2013. évi normatíva igénylésről

Az egyházi és nem állami fenntartású szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók normatív állami támogatásáról szóló 213/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Nr.) 3. § (1) bekezdése alapján azon szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményfenntartóknak, melyek 2012. november 15-én jogerős működési engedéllyel rendelkeznek, 2012. november 30-áig kell a 2013. évi igénylésüket benyújtani a szociál- és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter által e célra rendszeresített és az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Államkincstár honlapján közzétett adatlapon. Az igénylési határidő nem jogvesztő.

Az Nr. 3. § (4) bekezdése alapján a normatív iránti kérelem a tárgyév végéig az igénylési határidő elmulasztása esetén is benyújtható.

A 2013. évi adatlapok jelenleg még nem kerültek közzétételre, azokat a minisztérium által történő megküldést követően soron kívül közzétesszük. Addig is kérjük, hogy az igénylésüket a 2012. évi nyomtatvány átírásával az Igazgatóságok részére ne nyújtsák be.

A jogszabály (Nr. 4. § (1) bekezdés c) pontja) alapján határidőn túli igénylés szankciója az ügyintézési határidő meghosszabbodása. Jelen helyzetben, tekintettel arra, hogy a Fenntartók önhibájukon kívül nem tudják határidőben az igénylésüket benyújtani a megfelelő adatlapon, ezért a későbbi igénylés esetén az ügyintézési határidő meghosszabbítással nem kell számolniuk.

Felhívjuk figyelmüket a Kormányportálon megjelent hírekre (itt olvashatóak: hír1; hír2; hír3), mely szerint „A szociális intézményekre szánt kiadások jövőre sem csökkennek. Átalakul a szociális intézmények finanszírozása: nem lesz normatív támogatás, helyette feladatfinanszírozási összeget kaphatnak a szociális intézményfenntartók - közölte Soltész Miklós.

A szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a szociális munka napja alkalmából tartott rendezvényen elmondta, a szociális intézményekre szánt kiadások jövőre sem csökkennek."

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a 2013. évi költségvetési törvényjavaslat 1. melléklete tartalmazza a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi közfeladatot ellátó egyházi és nem állami fenntartású intézmények támogatását. A törvényjavaslatban a szociális célú humánszolgáltatások finanszírozására három jogcímcsoporton 66 milliárd forint került megtervezésre, amely 11.000 millió forinttal több, mint a 2012. évi tervezett összeg. E jogcímcsoport tartalmazza az egyházi és nem állami szociális alap és szakellátást, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátást nyújtó szolgáltatók állami támogatását.

Budapest, 2012. november 28.

Forrás: Magyar Államkincstár

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra