Szakmai információk: Szakmai hírek

Gyorsjelentés a 2011. évi hajléktalan-adatfelvételről (2011-03-14)

Gyorsjelentés a 2011. évi hajléktalan-adatfelvételről A Menhely Alapítvány közzétette éves gyorsjelentését

Sajtóközlemény

Kiadja a Menhely Alapítvány - Budapest, 2011. március 11.

Budapesten legalább 7755 embernek nincs otthona! - Gyorsjelentés a 2011. évi hajléktalan-adatfelvételről

2011. február 3-án - mint 1999. óta minden február 3-án - felteszünk néhány kérdést az utcán éjszakázó és szállón lakó hajléktalan embereknek. Az adatfeldolgozás végleges eredménye 2011 májusában várható, de néhány előzetes adatot fontosnak tartunk megosztani a nyilvánossággal.

Az adatfelvétel célja egyrészt „pillanatfelvétel" elkészítése a hajléktalan-ellátást igénybevevőkről, továbbá az, hogy rendelkezésre álljanak olyan összehasonlítható adatok, melyekből láthatóak a tendenciák. Ez a kérdőíves adatfelvétel nem azonos a hajléktalan emberek „népszámlálásával". A kérdőíves adatfelvétel önkéntes, abban nem minden ellátó szervezet és nem minden hajléktalan ember vett részt. Azokra a hajléktalan emberekre terjedt ki a kérdezés, akik a szállókkal, vagy az utcán dolgozó szociális munkásokkal kapcsolatban vannak.

Budapesten a szociális munkások 1150 olyan emberrel vettek fel adatlapot, akik közterületen élnek. 2011. február 3-án Budapesten éjjeli menedékhelyen 2044 hajléktalan ember aludt, átmeneti szálláson 2774 ember, időszakos szállásokon 500 ember, a családok átmeneti otthonainak ágyain pedig 1287 ember töltötte az éjszakát. Budapesten 6605 ember tudta aznap éjszakáját valamilyen szálláson tölteni. Budapesten a férőhelyek 85%-a a pesti oldalon, 15%-a pedig Budán van.

Ezen az éjszakán legalább 7755 embernek nem volt otthona fővárosunkban.

A legfontosabb hír, hogy nem történt jelentős változás az utcán, illetve a szállón élő hajléktalan emberek számának tekintetében az elmúlt évekhez képest. Az esetszámok 10%-os érték alatti csökkenése általános. Vidéken és Budapesten is csökkent a válaszadók száma.

Egyes vidéki városokban kiemelkedően magas a hajléktalan emberek száma.

Hét nagyobb városban az idén is többen alszanak közterületen, mint ahányan szállókon találnak menedéket! Így Debrecenben, Kecskeméten, Pécsett, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon és Veszprémben.

A hajléktalan emberek 60%-a vidéki városokban él, míg 40%-a a fővárosban.

Az adatfelvétel a Hajléktalanokért Közalapítvány és az Összefogás Közalapítvány támogatásával történt.

A 2011. február 3-i adatfelvétel közreműködői: BMSZKI, Hajléktalanokért Közalapítvány, Menhely Alapítvány, Twist Olivér Alapítvány voltak.

Gyorsjelentés 2011. letöltése

További információk: www.menhely.hu

Kapcsolattartó:
Matlári Ferenc,szociális munkás:+36203180394matlari.ferenc@menhely.hu

Gurály Zoltán, szociális munkás:+36209345821modszertan@menhely.hu

Forrás: Menhely Alapítvány

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra