Szakmai információk: Szakmai hírek

Alapszolgáltatási Munkacsoport javaslata a jegyzői gondozási szükséglet vizsgálat megszüntetésére (2009-10-14)

Alapszolgáltatási Munkacsoport javaslata a jegyzői gondozási szükséglet vizsgálat megszüntetésére Az Alapszolgáltatási Munkacsoport a területen dolgozók javaslatait figyelembe véve a jegyzői bizottság által végzett gondozási szükséglet vizsgálat megszüntetését kezdeményezi.

Az Alapszolgáltatási Munkacsoport a területen dolgozó kollégák jelzéseit, javaslatait figyelembe véve megfogalmazott egy levelet a jegyzői gondozási szükséglet vizsgálat megszüntetésével kapcsolatban, amelyet eljuttatott a Szociális és Munkaügyi Minisztérium illetékes főosztályának.

A levél teljes egészében ITT  letölthető!

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM
CSALÁDI ÉS SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK FŐOSZTÁLYA
Serafin József főosztályvezető

Budapest
Hold. u. 1.

1054


Tisztelt Főosztályvezető Úr!

Az Alapszolgáltatási Munkacsoport a "A gondozási szükséglet, valamint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság vizsgálatáról és igazolásáról szóló jogszabályok bevezetésének hatásai a szociális ellátórendszerre" című kutatási zárójelentésben (Készítette a Szociális és Munkaügyi Intézet megbízásából a Szociális Innováció Alapítvány) leírt dilemmákat megerősíti, regionális módszertani intézmények terepmunka és a szociális szolgáltatók szakmai ellenőrzése során szerzett tapasztalatai alapján.

Az Alapszolgáltatási Munkacsoport javasolja a jegyző szakértői bizottságok által végzett gondozási szükséglet vizsgálat megszüntetését.

Indokolás:
A 2010. évi költségvetési törvény tervezet nyilvánosság számára ismert változatában a normatíva nem differenciált az otthonközeli ellátás, azon belül a házi segítségnyújtás vonatkozásában a gondozási szükséglet vizsgálat léte, vagy nem léte szerint.

A jegyzői bizottságok által végzett gondozási szükséglet vizsgálat jelenleg mind az igénybe vevők, mind szolgáltatók, mind a fenntartók, mind pedig a jegyzők számára egy felesleges bürokratikus, s 2009. szeptember 1-jétől már a fenntartók, szolgáltatók számára költséggel járó akadályt képez.

2007. évtől megvalósult a szociális rászorultság vizsgálatának bevezetése a szociális alapszolgáltatásban, a házi segítségnyújtás esetében. A háziorvos vagy kezelőorvos igazolása alapján a gondozást irányítók végezték el a feladatot. Ezért a tevékenységért anyagi juttatásban nem részesültek.
2008. évtől bevezetésre került a gondozási szükséglet vizsgálata. Ezt a tevékenységet az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet munkatársai, illetve jegyzők által működtetett bizottságok végzik plusz anyagi támogatásért (szinte ugyanazon fenn említett szakemberek, akik az előző években is megállapították a szükséges gondozási időket ellenszolgáltatás nélkül).

A jegyzői gondozási szükséglet vizsgálat bebizonyosodott, hogy nem hatékony. Az eddigi tapasztalatok alapján a kérelmezők közül a jelenleg rendszer nem szűri ki a nem rászorulókat, elutasító határozatot elvétve hoztak a bizottságok. A vizsgálat társadalmi hatékonysága megkérdőjelezhető, ugyanis vizsgálatok költsége meghaladja azt a másodfajú hibát, amelyet az okoz, hogy nem rászorulók is vannak az ellátórendszerben.

A tényleges gondozási tevékenységet nem végző, normatíva lerablásra specializálódott fenntartók rovására írható a házi segítségnyújtás felfutása már ami a normatíva iránti igény fokozódását jelenti. Ezen szolgáltatók a gondozási szükséglet vizsgálattal igazolják tartalom nélküli tevékenységüket. Tehát a jegyzői gondozási szükséglet vizsgálat még erősíti is a valós gondozási szükséglettel nem rendelkezők rendszerben tartását.

A gondozási igény (óraszám) csak a jogosultság megállapításának alapja, a nyújtott és az igénybe vett szolgáltatást nem tükrözi.
A jegyzői gondozási szükséglet vizsgálat által megállapított gondozási szükséglet és az igénybe vevő által igénybe vett szolgáltatási óra közt differencia van: az igénybe vevők nem képesek több gondozási órát megfizetni (vagy nem akarnak, mivel a család és a környezetben élők segítségét is igénybe veszik), illetve egyes szolgáltatóknak nincsen kapacitása a magasabb időráfordítást igénylő, intenzív gondozást igénylő igénybe vevők ellátására (többször látogatás, két gondozót igénylő ellátottak, munkaidőn túli ellátás).

A jegyzői gondozási szükséglet vizsgálattal kapcsolatos probléma, hogy a vizsgálat akadály nélkül kikerülhető. A házi segítségnyújtás soron kívüli, 3 hónapra történő biztosítását követően a megállapodás megszüntethető, majd új kérelemmel és új soron kívüli jelzéssel újra megköthető.

A gondozási szükséglet vizsgálat tehát jelenlegi formájában a házi segítségnyújtásban nem tölti be azt a szűrőfunkciót, amit a jogalkotók eredetileg szántak neki.

Javasoljuk ezért a szociális igazgatásról szóló 1993. évi III. törvény és végrehajtási rendeleteiből a jegyzői gondozási szükséglet vizsgálat intézményének kivételét.


Kaposvár, 2009. október 13.

 

(:Szabó János:)sk
SzocioNet DDRMHSZK gesztorszervezet
az Alapszolgáltatási Munkacsoportot vezető
szervezet nevében


Az Alapszolgáltatási Munkacsoport részéről:

Közép-Dunántúl, Veszprém Megyei Önkormányzat Idősek Otthona és Módszertani Intézménye, Kornsée Jenőné

Nyugat-Dunántúl, Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény , Vas Imréné

Dél-Dunántúl, SzocioNet Dél-Dunántúli Regionális Módszertani Humán Szolgáltató Központ, Erdős Zsuzsanna, Bíró Kornélia

Észak-Alföld, Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ, Futóné Őz Judit

Dél-Alföld, Aranysziget Otthon, Darida Zsuzsa

Közép-Magyarország, Magyar Máltai Szeretetszolgálat - Közép-magyarországi Régió, Kovácsné Ökrös Ágnes

Református Módszertan, Schweitzer Albert Református Szeretetotthon, Simon Ágnes

Evangélikus Módszertan, Ótemplomi Szeretetszolgálat
Szepesfalvyné Magassy Márta

Katolikus Módszertan, Agape Alapszolgáltatási Központ, Balog Józsefné

Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet, Aczél Ágnes

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra