Hírek: Képzések

Tananyagfejlesztés az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán 1. rész (2014-10-04)

Tananyagfejlesztés az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán 1. rész TÁMOP 5.4.10-12/1-2012-0001 projekt tananyagfejlesztés
A projekt hirdetménye

Hazánk gyermekvédelmi rendszerének jelenlegi formálódásában kiemelt figyelmet kapnak a befogadó szülők és azok a segítő szakemberek, akik hivatásuk beteljesítésében szakmai és személyes támaszt is nyújtanak számukra. A TÁMOP 5.4.10-12/1-2012-0001 projekt kereteiben a tizenkét éves kor alatti gyermekek családban nevelkedésének részeként a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet képzésszervező tevékenységét a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tananyagfejlesztő munkája egészíti ki.
A elkészült tananyagok más szakmai anyagokon kívül elérhetővé váltak a főiskola honlapján kialakított ún. tananyag-tárházban, továbbá a honlapunkon is közzétesszük őket a készítők kérésére.
Az első, bevezető írást az alábbiakban olvashatják.

5410.jpg

Minden gyermeknek a családban van a legjobb helye


A TÁMOP 5.4.10-12/1-2012-0001 projekt kiemelt figyelemmel fordul a gyermekek családi közösségben történő felnevelkedése irányában. Ennek részeként a befogadó szülők, az őket segítő szakemberek és a gyermekvédelmi gyámok megfelelő felkészítését tűzi ki célul, valamint segítséget nyújt a vér szerinti szülők számára is. Sorozatunkban bemutatjuk a kapcsolódó képzések tananyagainak felépítését, tematikáját, valamint elérhetőségét csakúgy, mint az egyre bővülő tananyag-tárház további szakmai anyagait. Bízunk abban, hogy mindezek hasznosítható gondolatokkal szolgálnak az érintettek és a kapcsolódó szakmai szervezetek számára egyaránt.

 

„Mindannyian tudjuk, hogy az otthon nemcsak négy falat, tárgyakat jelent, az otthon menedék. Az az ember, akinek van hová - és van kihez - hazamenni, mindenkor könnyebben viseli az élet konfliktusait, csapásait. Az otthon számomra azt is jelenti, hogy valaki meghallgat, valaki megvigasztal." Szabó Magda szavai arról az érzésről szólnak mélyen hiteles módon, mely minden ember számára a békét, a megnyugvást jelenti, s amelyet legteljesebb formájában a család biztonsága nyújt.

Nem minden gyermeknek lehet része a családi összetartozás melegségének megélésében. A vér szerinti családban őket érő megterhelő élethelyzetekben azonban van kihez fordulniuk: a gyermekvédelmi rendszer napjainkban zajló átalakulásának részeként ekkor nyújt segítséget a befogadó szülői ellátás.

A tizenkét évesnél fiatalabb gyermekek ellátása esetében a törvényi változások eredményeként elsődleges célként fogalmazódott meg a gyermekek számára mindvégig otthont nyújtó ellátás biztosítása. Ennek többféle formája lehetséges, történhet nevelőszülők vagy helyettes szülők segítségének igénybe vételével. Fő feladatuk nemcsak az, hogy a gyermekek számára érzelemgazdag, biztonságos környezetet biztosítsanak, hanem édes szüleikhez való hazagondozásuk támogatása is. Ez utóbbihoz, végső soron a családi egyensúly megtalálásához a vér szerinti szülők számára ugyancsak segítséget nyújtanak. A befogadó szülők munkájának beteljesítését további segítő szakemberek, a gyermekek számára pedig az állandóság biztonságát nyújtó gyermekvédelmi gyámok kísérik.

A TÁMOP 5.4.10-12/1-2012-0001 projekt keretében mindannyiuk felkészítésére kiemelt hangsúly helyeződik. A képzések szervezését a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, tananyagainak kidolgozását a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola szakmai munkacsoportja végzi.

Az elkövetkezőkben sorozatunk keretében mutatjuk be a projekt keretében elkészült összesen 21 kötet közel 3000 oldalán érintett fő tartalmi körvonalakat. Az oktatói segéd- és hallgatói tananyagok, valamint további szakmai anyagok az Apor Vilmos Katolikus Főiskola honlapjának tananyag-tárházában elérhetőek, regisztrációt követően megtekinthetők. (A regisztrációról a http://www.avkf.hu/kotetek felület nyújt iránymutatást.) A szakmai munkacsoport tagjai szívesen fogadják a tarhaz@avkf.hu címre érkező megkereséseket, kérdéseket, felkínálva a konzultáció lehetőségét is.

A befogadó szülői ellátórendszerben tevékenykedők áldozatos munkája olyan igaz szeretetből fakadó, elkötelezett vállalás, mely hiteles lenyomata Zay László ismert gondolatának: „Az élet teljességét nem években mérik, hanem örömben. Kinek-kinek annyit ér az élete, amennyi örömet szerez másoknak."

 

az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

szakmai munkacsoportja

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra