A párhuzamosságok megszüntetése érdekében 2016-tól egyesítik a gyermekjóléti és a családsegítő központokat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Czibere Károly a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központban tartott sajtótájékoztatón azt mondta: 2016. január 1-jétől egyesítik a családsegítő központokat és a gyermekjóléti szolgáltatókat annak érdekében, hogy ne épüljenek ki párhuzamos kapacitások, valamint hogy "összeérjenek az információk, és együtt hasznosuljanak a család számára". Az intézmények új neve család- és gyermekjóléti szolgálat lesz.

Hozzátette: a kormány meg kívánja erősíteni a szolgálatokat több intézkedésen keresztül. Szintén 2016-tól növelik a szolgálatok támogatását 10 százalékkal, tehát a jelenlegi 4,5-5 milliárd forinthoz jön még évi 460 millió forint.

Emellett az idén július elsejétől évi 15,3 milliárd forinttal nő az ágazatban dolgozók bérére fordítható összeg, amelyet főként a magasabb végzettségű szakemberek kapnak majd bérkiegészítésként. Mivel a gyermekjóléti szolgálatoknál főleg magasabb végzettségűek dolgoznak, azt remélik, hogy a szolgálatoknál dolgozók anyagi megbecsülése jelentősen tud javulni júliustól - mondta az államtitkár.

Tájékoztatása szerint járásonként létrehozzák a járásközponti önkormányzati fenntartású család- és gyermekjóléti központokat, amelyek száma ezzel országos szinten 48-ról 198-ra fog emelkedni. Ezek feladata lesz a gyermekek védelembevételével kapcsolatos hatósági munka tervezése, a gyámhivatallal való kapcsolattartás, továbbá olyan speciális szolgáltatások biztosítása - mint a pszichológus -, amilyenekkel nem rendelkezik minden szolgálat. A szolgálatoknak pedig a jövőben kizárólag szolgáltatási feladataik lesznek - tette hozzá.

Mindennek a finanszírozása is megváltozik: a jövőben a hátrányos helyzetű települések több forrást kapnak, hogy az ellátandó családok számához igazodva a térség több családgondozót tudjon foglalkoztatni. Az államtitkár elmondta: azt szeretnék, ha a jövőben a szakemberek sokkal több figyelmet tudnának szentelni a családoknak. A kormány elkötelezett a gyermekvédelmi rendszer megerősítésében, hiszen rendkívül fontos, hogy a szolgáltatók hatékony védelmet nyújtsanak minden családnak, és minél hamarabb jelezzék az esetleges problémákat. Az a cél, hogy "egyetlen gyermek se kallódjon el", és Magyarországon ne történhessen meg, hogy egy családból anyagi nehézségek miatt kelljen kiemelni egy gyermeket - hangsúlyozta.

Sára Botond, VIII. kerületi alpolgármester arról beszélt, hogy a városrészben már négy éve működik integráltan a gyermekjóléti és családsegítő központ. Ez a rendszer bevált, hiszen hatékony, gyors és precíz - mondta. Hozzátette: a rendszer nem csak ebből az intézményből áll, nagy szerepük van még az iskoláknak, a gyámhivatalnak, illetve az adósságrendezés miatt az önkormányzati vagyonkezelőnek, ezek hatékony együttműködésére van szükség.

Videó

(MTI / EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)