Hírek: Aktualitások

Tovább erősíti a kormány a nevelőszülői szolgálatot (2014-12-23)

Tovább erősíti a kormány a nevelőszülői szolgálatot Jövőre tovább erősíti a kormány a nevelőszülői szolgálatot - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára egy tápiószelei nevelőszülői családnál tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

Czibere Károly kifejtette: rugalmasabbá válik a nevelőszülői szolgálat vállalásának lehetősége, bővülnek a felkészítés és a képzés formái. Az államtitkár hozzátette: a cél, hogy a jövő év végére az érintett 3 és 6 év közötti összes gyermek nevelőszülő családhoz kerülhessen. A nevelőszülői szolgálat az egyik legfontosabb terepe annak, hogy a veszélyeztetett gyerekeket megmentsük, „itt valódi embermentés történik” - jelentette ki az államtitkár.

Jelezte, hogy a négy évvel ezelőtti adatokhoz képest ma kétezerrel több gyermek van nevelőszülőknél. 2010-ben 10 és fél ezren - az állami gondozattak mintegy fele -, ma több mint 12 és fél ezren élnek családban, a nevelőszülői hálózatban. Emlékeztetett rá: 2014-ben sikerült megerősíteni a szolgálatot, közel 6 milliárd forint volt a többlettámogatás, amiből 4,7 milliárd forint a működésfinanszírozási többlet, a maradék pedig a képzés és a felkészítés területén jelent meg.

Sikerült elérni, hogy a 3 évnél fiatalabb gyerekek döntő része - közel 90 százalék - nevelőszülőknél van - mondta. Czibere Károly szólt arról is, hogy a kormányzat más módon is segíteni kívánja a nevelőszülőket, így tartós fogyasztási cikkek beszerzésében. „Fontos olyan lehetőség biztosítása is, amely az egyszeri, váratlan kiadásokhoz nyújt támogatást” - hangsúlyozta. Hozzátette: hogy a kormány egy 140 millió forintos programot indított erre.

(MTI)

VIDEÓ

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra