A kormány családbarát intézkedéseivel segíteni akarja, hogy Magyarországon megszülethessenek a tervezett gyerekek. Az emberi erőforrások minisztere erről hétfőn Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián tartott konferencián beszélt.

Balog Zoltán a tervezett gyerekek megszületését segítő Három Királyfi Három Királylány Mozgalom rendezvényén közölte, a következő években fokozatosan, 2019-ig a duplájára kívánják emelni a kétgyerekes családok adókedvezményét.

Tájékoztatása szerint már jövő januártól bevezetik a fiatal házasok támogatását; ez havonta 5 ezer forint pluszt jelent két éven keresztül, illetve az első gyerek vállalásáig, amikor a szülők már ennél nagyobb családi kedvezményekre is jogosultak lesznek.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a kedvezményrendszernek köszönhetően évente több mint 300 milliárd forint marad a családoknál. Ez valójában nem kedvezmény, hanem adózatlan jövedelem, amit a családok gyereknevelésre fordíthatnak - fűzte hozzá a miniszter.

A miniszter a korábbi szociális és családügyi államtitkárság kettéválasztását azzal indokolta, hogy így még nagyobb figyelem irányulhat mindkét területre, továbbá jelzi azt is, hogy a kormány a családpolitikára kiemelt figyelmet fordít, hiszen - szavai szerint - ezekre a családokra épül a jövő társadalma. Közölte, nem akarják, hogy a gyermekvállalás szegénységi kockázat legyen Magyarországon, mint ahogy egyébként az több európai országban.

A konferencia témájára - az apák szerepére a családokban - utalva arról beszélt, azoknak a férfiaknak lényegesen jobbak az életesélyei, akik családban élnek, és négyszer jobbak azoknak, akik gyerekeket is nevelnek - idézett egy felmérést. Hangsúlyozta a gyereknevelést segítő állami források, intézmények elnevezését, hiszen azok pozitív vagy negatív üzenetet hordoznak a társadalom felé. Elmondta, olyan támogatási rendszert akarnak, amiben a gyereket nevelőknek nem azt kell bizonygatniuk, hogy ők rászorultak és ezért segélyre van szükségük. Jelezte, ezért például a "terhességi gyermekágyi segély" elnevezést várhatóan "várandósági csecsemőgondozási díjra" változtatják.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család-, és ifjúságügyért felelős államtitkára arról beszélt, felmérések szerint a családalapító fiatalok kettőnél több gyereket szeretnének, de a nők végül átlagosan csak 1,3 gyereket szülnek, ezért akarja a kormány a gyerekvállalás nehézségeit megkönnyíteni a számukra. Közölte, a kormányzat kiemelt támogatására számíthatnak azok a civil szervezetek is - köztük a konferenciát szervező Három Királyfi Három Királylány Mozgalom - amelyek hasonló tevékenységet végeznek azért, hogy a "kívánt gyerekek megszülethessenek".

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar családtámogatási rendszer európai összehasonlításban is nagyon kedvezőnek számít, és az apák számára is hozzáférhető. Ezzel összefüggésben utalt arra a döntésre, ami szerint a gyerekek után járó szabadságot már nem csak az egyik szülő veheti igénybe, hanem mind a kettő, és hogy az apáknak a gyerek születése utáni két hónapban további szabadnapokat is járnak.

(MTI)

Forrás: Kormányzati Portál