Hírek: Aktualitások

Lakásokat kapnak a pszichiátriai betegek (2014-10-08)

Lakásokat kapnak a pszichiátriai betegek Tömegintézményből korszerű házakba költözhetnek
Letették a mintaprogram alapkövét Berzencén

Egy 250 éves, elöregedett kastélyban, 8-10 ágyas szobákban élt évtizedekig az a 120 pszichiátriai beteg, aki most új otthont kapott annak az európai uniós finanszírozású projektnek a keretében, amelynek célja az elavult pszichiátriai otthonok kiváltása. A betegek korszerű lakásokban laknak majd, ahol személyre szabott ellátást kapnak, és esélyt a közösségi életre. A jelenlegi projekt keretében hat otthont váltanak ki.

Az új berzencei lakóotthonok alapkövét Czibere Károly szakállamtitkár tette le. Az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az ünnepségen kiemelte: a szociális szakmában áttörést hozott ez a szociális intézmények kiváltásának programja, amelynek első ütemében öt állami és egy egyházi intézmény gondozottjai költözhetnek lakóotthonokba. A program fontos üzenete, hogy a gondozottak ne legyenek kiszolgáltatottak egy intézménystruktúrának, hanem - amellett, hogy megkapják a szükséges szolgáltatásokat- lehetővé váljon önálló életvitelük. A Somogy megye déli részén található a 2640 lélekszámú Berzencén 55 éve működik a Somogy Megyei Szeretet Szociális Otthon.

A kezdetben női elmebeteg otthonként működő intézmény jelenleg 120 lakóról gondoskodik. A pszichiátriai otthont több mint félévszázada rendezték be a 250 éves volt Festetics vadászkastélyban, amely műemléki védettség alatt áll, ezért azt korszerűsíteni, átalakítani nem lehet. A lakók jellemzően 8-10 ágyas szobákban élnek, a jogszabályban előírt 6 négyzetméternyi lakóterülettel szemben csupán átlagosan 2,4 négyzetméter jut egy lakóra. Az épület nem akadálymentesített, nincs elég fürdő, mosdó. Harminc női betegeknek már nem is jutott hely, őket a kastélyépületen kívül szállásolták el a volt igazgatói szolgálati lakásban.
Családi házak és apartmanok

A most megvalósuló egymilliárd forintos beruházás során az elavult vadászkastélyben működő „tömegintézményt" több korszerű családi ház, illetve apartman váltja majd fel, ahol a lakók kis csoportokban, a település lakóihoz közelebb élhetnek, és személyre szabott segítséget kapnak majd szükségleteikhez mérten. Az uniós finanszírozású program keretében a lakók három darab 6 férőhelyes, egyenként 147 négyzetméteres, és hat darab 12 férőhelyes, 275 négyzetméteres családi házba, valamint egy 30 férőhelyes apartmanba költözhetnek. Létrehoznak számukra egy szociális szolgáltató központot is a település szívében, itt veszik majd igénybe a lakók a szociális szolgáltatásokat. Tizenegy ingatlanból egy korábban is állami tulajdonban volt, hármat magánszemélytől vásároltak, hetet pedig a helyi nagyközségi önkormányzat biztosított térítésmentesen. A férőhely-kiváltások között egyedi a berzencei szociális otthon, hiszen az érintettek nem fogyatékkal élők, hanem pszichiátriai ellátottak. Így Berzencén egyfajta modellkísérlet valósul meg, amely a jövőben utat nyithat más pszichiátriai otthonok kiváltásához is.
Újabb költözések lesznek

Mint arról lapunk korábban beszámolt, idén megkezdődik a szociális intézmények kiváltása kisebb létszámú, korszerű intézmények létrehozásával. A jelenleg futó pályázat keretében 6 darab szociális intézményt váltanak ki megközelítőleg 6 milliárd forint támogatással. A jelenlegi, nagy létszámú intézmények sok esetben a település szélén vagy az országhatáron, korszerűtlen épületekben működnek. A szaktárca szerint ezek intézmények is nagy erőfeszítéseket tesznek az ellátottak társadalmi integrációjának megteremtéséért, de a területi elhelyezkedéséből adódó korlátokat nem tudják leküzdeni. A szociális intézmények „kiváltásának célja", hogy az 50 fő feletti tömegintézmények helyett a fogyatékosok, a pszichiátriai és a szenvedélybetegek kisebb létszámú, lakókörnyezetbe integrált lakásokban, házakban éljenek.

A szociális törvény a kiváltás során háromféle lakhatási forma megvalósítását támogatja: a betegeket, ellátottakat legfeljebb hat fő számára kialakított épületben, valamint 7-12 fő számára kialakított házban lehet elhelyezni, illetve olyan, maximum 50 fő elhelyezésére alkalmas lakások, épületek együttesében, ahol egy lakásban maximum két fő él. A kiváltás azt is jelenti, hogy az eddigi bentlakásos intézmény által nyújtott komplex szolgáltatás az önálló életvitelt segítő szolgáltatásokra, valamint a lakhatási szolgáltatásra bomlik szét. Ahelyett, hogy az érintettek kész „csomagban" kapnák a bentlakásos ellátást, a kiváltást követően is részesülnek speciális segítségben, ám a lakás és a segítői szolgáltatás helyszínei elkülönülnek egymástól.

Forrás: MNO


A Somogy megyei Berzencén letették a pszichiátriai betegek számára épülő lakásotthonok alapkövét. A településen eddig egy romos állapotban lévő kastélyban éltek az ápoltak, az épületeket egy év múlva foglalhatják el a gondozottak.
Hirdetés
Tetszik a cikk? Ossza meg ismerőseivel is!

A berzencei kastélyban 1957 óta ápolnak pszichiátriai betegeket. Az intézmény nagyon rossz állapotban van, ezért döntött úgy a szaktárca, hogy lakóépületekbe költöztetik az itt élő százhúsz ápoltat. „Szerintem sokkal jobb lesz, ugyanis ott szűkösebben élünk, itt meg azért szabadabbak vagyunk, tehát többet tudunk egymással törődni, egymásra figyelni, és ami a legfontosabb, hogy az az érzés, az, amit ez magával hoz, az pótolhatatlan" - mondta egy gondozott.

A berzencei beruházás mintaprojekt, még öt hasonló zajlik az országban. A faluban összesen tizenegy ingatlan épül, az ápoltak sokkal jobb körülmények közé és kisebb közösségekbe kerülnek. „Ez a gondolat, hogy a betegek a település életében részt vesznek, nem új dolog Berzence község életében, ugyanis a nyitott kapuk elve már évtizedek óta működik az intézményben. Tehát ők a település kulturális életében, majdnem mondhatnám azt is, hogy az idősek otthonán keresztül akár a közéletében eddig is részt vettek" - mondta Kovács Zoltán, a település polgármestere.

A szociális ügyekért és felzárkóztatásért felelős államtitkár szerint a mintaprogram eddigi tapasztalatai kedvezőek, ezért a tárca kezdeményezi, hogy további hasonló lakásotthonok épüljenek az országban. „Akkor lesz igazán eredményes az itt folyó szakmai munka, ha ezek a közösségek, a megye is és a helyi közösség, a helyi társadalom is ugyanilyen féltő szerető gondoskodással és figyelemmel fogja a jövőben is körülvenni az itt folyó, hadd mondjam így, szolgálatot" - mondta Czibere Károly.

A beruházás egymilliárd forintba kerül, teljes egészében uniós pénzből valósul meg. Az építkezés befejezése 2015 végére várható.
Forrás: MNO

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra