Hírek: Aktualitások

A kormány ezentúl is megőrzi a nyugdíjak értékét (2014-10-01)

A kormány ezentúl is megőrzi a nyugdíjak értékét Ülésezett az Idősügyi Tanács

A kormány legfontosabb teendői közé sorolta a nyugdíjak értékének megőrzését Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint biztosan állítható, hogy ez a jövőben is lehetséges lesz Magyarországon.

A kormányfő erről szerdán az Országházban, az Idősügyi Tanács alakuló ülésén beszélt, hangsúlyozva: "Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy egy európai gazdasági válság idején is meg tudja őrizni a nyugdíjak értékét".

 

A miniszterelnök - aki egyben az Idősügyi Tanács elnöke - az elmúlt másfél-két év egyik legfontosabb kormányzati intézkedésének a munkahelyvédelmi akciótervet nevezte, amelynek részeként járulékkedvezményt kap az 55 év feletti munkavállalót alkalmazó foglalkoztató. Közölte, már rendelkezésre állnak az előző évi adatok, s tájékoztatása szerint 370 ezer 55 évnél idősebb embert segített álláshoz ez a kedvezményrendszer.

Jelezte továbbá, hogy a Nők 40 nevű program szintén támogatásra talált az országban, és azt is megemlítette, hogy szerdától több száz, elsősorban népbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszer ára csökken.

Fotó: Botár Gergely

Az idősek helyzetéről szólva Orbán Viktor elmondta, az egyik legnagyobb veszélynek az idősek és a fiatalok szembefordítását tartja. A kormány célja egy olyan egészséges magyar társadalom - folytatta -, amelyben a generációk nem szemben állnak egymással, hanem sokkal inkább egymás vállán állnak, egy közösséget alkotnak.

Idézte azt az alkotmányos passzust, amely szerint a nagykorú gyermekek kötelesek gondoskodni rászoruló szüleikről, majd hozzátette, hogy ez az "erkölcsi parancs" még nincs végigvezetve a magyar jogrendszerben, így erről szerinte érdemes lenne tárgyalni a jövőben.

Orbán Viktor többször is hivatkozott David Cameron brit miniszterelnöknek az idősekkel kapcsolatos nyilatkozataira, idézte például azt a gondolatát, amely szerint természetesen fontos a nyugdíjak biztonsága, az időseket illető méltányos jövedelem, de a méltóság ugyanilyen fontos, hogy az időseknek ehhez ne kelljen bizonygatniuk a szegénységüket.

Fotó: Botár Gergely

A miniszterelnök párhuzamot vont e gondolatmenet és a rezsicsökkentés között, amely "a szegénység bizonygatása nélkül is lehetővé teszi", hogy több pénz maradjon az embereknél a jövedelmükből.

Azt a nyilatkozatot is idézte David Camerontól, hogy három félreértést el kell oszlatni az idősekkel kapcsolatban: szakítani kell azzal a hozzáállással, hogy az idősödés csak költséget jelent a társadalomnak, hogy az idősek múltba révedőek lennének, és hogy az idősek kizárólag passzív fogadói bármely kormányzati szolgáltatásnak.

"Nekünk is meg kell próbálnunk úgy tekinteni az idősekre, mint társadalmi erőforrásra, és nem úgy, mint teherre" - mondta Orbán Viktor.

Kitért az európai demográfiai válságra is, amelyről szerinte az "európai politikai gondolkodást béklyóba szorító politikai korrektség" miatt nem lehet "kellő kendőzetlenséggel" beszélni.

Fotó: Botár Gergely

Álláspontja szerint az a közösség, amely biológiailag nem képes fenntartani magát, nem méltó arra, hogy létezzen, márpedig Európának ez jelenleg nem megy, ám többségben vannak az erre a helyzetre adott rossz válaszok, mint például a bevándorlás politikája, amit a kormányfő rossz dolognak, kockázatosnak, nehézségeket hozónak tart.

Az "erkölcsileg helyes magatartás" ehelyett a családpolitika alkalmazása, valamint az, hogy ha kevés a munkaerő, akkor meg kell nézni, hogy az adott közösségeken belül hol vannak rejtett munkaerő-tartalékok, akik nem elég képzettek. Az európai cigányság tekintélyes része ilyen - jegyezte meg, hangsúlyozva, hogy inkább az ő képzésükkel, munkaerő-piaci bevonásukkal kellene foglalkozni.

Azt is mondta, hogy a hazájukat érthető okokból, az ottani gazdasági nehézségek miatt elhagyóknak pedig inkább programokat kellene indítani, hogy olyan életet tudjanak maguknak teremteni otthon, hogy ne az elmenekülés legyen az első gondolatuk.

Fotó: Botár Gergely

"Nemcsak bajaink vannak Európában, hanem a gondolkodásunk is olyan mértékig meg van béklyózva, bizonyos dolgok olyan mértékben tabunak számítanak (...), olyan irtózást váltanak ki, ami megakadályoz bennünket (...) a helyes kérdés megfogalmazásában is" - fejtette ki.

Orbán Viktor arról is szólt, hogy kegyelmi pillanatban ül össze a tanács - amely a kormány tanácsadó testülete -, mert a jövő vasárnapi önkormányzati választás után három és fél évig nem lesz általános választás. Így "lesz három és fél év nyugodt időnk, amikor lehet dolgozni, amikor nem kell rövid távú politikai szempontokat belekombinálni abba, hogy mit mondunk, mit javaslunk, mit vitatunk meg, mire jutunk, milyen döntések születnek, hanem csak és kizárólag az ügyekre lehet összpontosítani" - fogalmazott.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, az Idősügyi Tanács alelnöke köszöntőjében azt mondta, reméli, hogy idővel nem szendvicsgeneráció névvel illetik majd azokat az embereket, akik egyszerre nevelik gyermekeiket és gondoskodnak szüleikről. A kormány segíteni fogja a generációk közötti együttműködést, szolidaritást - jelentette ki.

Október 1. az idősek világnapja. Az ENSZ-közgyűlés 1991-ben nyilvánította ezt a napot az idősek (a 60 év felettiek) világnapjává.

A sajtótájékoztató teljes anyaga a Sajtószobában érhető el.

(MTI)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra