Az esély- és közösségteremtés jelenti a kormány szociálpolitikájának alapkövét - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Czibere Károly az Ökomenikus Segélyszervezet (ÖS) Tandem elnevezésű programjának módszertani konferenciáján jelezte ugyanakkor: a jövőben a szociális műhelyek, szervezetek tapasztalataira kívánja építeni az államtitkárság az esélyteremtést előtérbe állító tevékenységét. Hozzátette: éppen ezért egyre könnyebbé kívánják tenni a szociális és gyermekjóléti szolgáltatók munkáját, és nyitottak az ehhez kapcsolódó javaslataik befogadására.

Úgy vélekedett, a szakmai műhelyek képesek arra, hogy valóban megteremtsék a hátrányos helyzetű családok felemelkedésének esélyét; ez a munka pedig a közösségépítésen keresztül vezethet sikerre. Ebben a helyzetben - folytatta - kulcsfontosságú kérdés a szolgáltatások minősége, ugyanis a közpénzek hatékony felhasználása érdekében a rendelkezésre álló forrásokból olyan szolgáltatásokat kell finanszírozni, amelyek eredményesek, ezért az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat folyamatosan beépítik a finanszírozás folyamatába.

A források hatékony felhasználását segítik azok a szociális, az egészségügyi és az oktatási ágazatok közötti munkacsoportok is, amelyek október elejétől kezdik meg tevékenységüket - fűzte hozzá.

Arról is szólt, hogy szakmai egyeztetés eredményeként októberben a kormány elé kerül a képzési, továbbképzési struktúrát, a szakvizsgarendszert és a bérezést is magában foglaló szociális dolgozói életpályamodell. A kormány elkötelezett a szociális ágazat, illetve az életpályamodell kialakítása iránt - mondta Czibere Károly.

Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete azt hangsúlyozta, hogy az ÖS szemléletváltása nyomán a krízishelyzetek kezelésén túl egyre inkább arra törekednek, hogy a gyakorlatban is megvalósítsák az esélyteremtést; ezt szolgálja a Tandem program is.

Felhívta a figyelmet: az ÖS munkatársai az elmúlt évtizedekben bizonyították, hogy hisznek a lehetetlen helyzetek megoldásában. A segélyszervezet egyik legfontosabb értéke az állandó megújulás készsége, ennek során pedig a krízishelyzet megoldásán túl arra törekednek, hogy a emberhez méltó életmód alapvető feltételeként megteremtsék a munkához jutás esélyét is - mondta Lévai Anikó.

A gyermekek és szülők fejlesztését, a munkaerő-piaci felkészítést szolgáló Tandem programot 2012-ben indította útjára az ÖS a dán Velux Alapítvány finanszírozásával. A megvalósítás során civil és egyházi szervezetek nyerhetnek 2 és 4 millió forint közötti támogatást a helyi sajátosságokhoz igazodó, a többi között az egészséges életmódra, a családi életre, állat- és kertgondozásra oktató projektek, munkaerő-piaci fejlesztések megvalósítására. Mindennek nyomán országszerte immár 36 program valósult meg - hangzott el a tanácskozáson.

(MTI)

Forrás: Kormányzati Portál