Hírek: Aktualitások

Combinós gyilkosság: Vizsgálják a Szent János Kórház felelősségét (2014-08-04)

Combinós gyilkosság: Vizsgálják a Szent János Kórház felelősségét Felelősségről...

Felelős-e a Szent János Kórház pszichiátriája, ahonnan a tragédia előtt egy nappal korábban kiengedték A. Áron Gergelyt, aki a Combino alá rúgott egy idős asszonyt pénteken a Margit hídnál - a hvg.hu információi szerint ezt is megnézi a rendőrség.

A kórház azt ígéri, együttműködnek a hatósággal, és állnak a vizsgálat elé, de addig is belső eljárást indítanak. Szakértőink szerint az egész védekezést arra építhetik majd, hogy a férfi nem volt beszámítható.

„Megrémült a kialakult szituációtól, nagyon sajnálja az egészet, és megviselték a történtek" - mondta védencéről a hvg.hu-nak Willi Ildikó ügyvéd. Ő a kirendelt ügyvédje A. Áron Gergelynek, aki a gyanúsítás szerint pénteken a Margit híd budai hídfőjénél lévő villamosmegállóban úgy megrúgott egy idős asszonyt, hogy az a villamos alá esett és meghalt. Az ügyvéd szerint a férfi közreműködő, de vallomása teljesen zavaros és csapongó, nem emlékszik tisztán a történtekre, és nem ismeri el bűnösségét. Mint megjegyezte, nem véletlenül mondogatta zavartan a megállóban lévő embereknek, hogy „még él, még él, nem halt meg".

Az ügyvéd szerint a valóban hajléktalanként élő férfi a megjelent hírekkel ellentétben nem végezte el a jogi egyetemet, az államvizsgákig jutott el, akkor kezdődött el betegsége, amely az évek múlásával egyre súlyosbodott. A pontos diagnózisról az ügyvéd azért nem tudott részleteket elárulni, mert még ő is várja az orvosi papírokat, de szerinte A. Áron Gergely nem volt beszámítható, amikor az asszonyt megrúgta. „Ügyfelem családi háttere nagyon rendezett, mindent megtettek, hogy megpróbáljanak segíteni rajta. Védencem azonban nem akart a kezeléseken részt venni, és a betegsége nem volt olyan mértékű, hogy be lehessen vitetni, így csak rövidebb időszakokat töltött pszichiátrián" - mondta.

Az RTL Klub Híradója szerint a férfit egy nappal a gyilkosság előtt engedték ki a pszichiátriáról, ezt kérdésünkre az ügyvéd megerősítette. Egészen pontosan a budapesti Szent János Kórházban kezelték, illetve innen engedték ki, ami szerinte súlyos kérdéseket vet fel, és ezért az ügyben nyomozó Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztálya vizsgálja, hogy az egészségügyi intézmény felelőssége fennáll-e. "Szerintem komoly hibák történhettek" - közölte Willi Ildikó, aki jelenleg arra vár védencével együtt, hogy ezzel kapcsolatban mit állapítanak meg. Ennél többet egyelőre nem akart nyilatkozni az ügyről, ráadásul elmondása szerint ügyfele is erre kérte. Annyit még hozzátett, hogy A. Áron Gergely gyógyszereket szedett, alkoholista volt, és a betegségéből adódóan követte el korábbi garázdaságait is, így Sarka Kata megtámadását, és egyszer ezért támadott meg egy rendőrt, vagyis hivatalos személy elleni erőszakot követett el.

Állnak a nyomozó hatóság vizsgálódása elé, és számukra minden adatot rendelkezésre bocsátanak - reagált erre kérésünkre Kurimay Tamás, a Szent János Kórház Pszichiátriai Szakmai Kollégiumának elnöke. A konkrét esettel kapcsolatban azonban a nyilvánosság számára - az egészségügyi törvény alapján - semmilyen adatot nem közölhetett az érintett személy engedélye nélkül. Szerinte azért is korai lenne nyilatkozni az ügyben, mert mint más esetekben is, belső vizsgálatot indítanak, amelynek lezárultával derülhet csak ki, van-e az intézmény dolgozóinak bármilyen felelősségük.

A beszámíthatatlanságára épülhet a védekezés
A hvg.hu névtelenséget kérő rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy annak megállapítására, hogy állt-e alkohol vagy drog hatása alatt, vettek vért a férfitól, ezek eredményéről azonban még semmit nem tudni. „A. Áron Gergely tettének nem volt előzménye, a szemtanúk nem látták, hogy az idős asszonnyal vitába keveredett volna. A kihallgatáson azt állította, hogy ott volt a villamosmegállóban, de nem ő miatta került a villamos alá a nő" - mondta egy forrásunk.

Egy büntetőügyekre szakosodott ügyvéd név nélkül arra a mondatra hívta fel a hvg.hu figyelmét, amit A. Áron Gergely az előzetes letartóztatásról döntő tárgyalás után mondott: „bűnös vagyok, de gondatlan". Az ügyvéd szerint vehette ezt a védőjétől is a férfi, de úgy látja, hogy ez egy nagyon tudatos megjegyzés volt a gyanúsított részéről.

„Logikus ügyvédi gondolkodás, hogy abba az irányba akarja a védelem elvinni az ügyet, hogy az ember nem volt beszámítható akkor, amikor a bűntettet végrehajtotta - mondta erre Danyi Csaba ügyvéd. Minden emberölés elkövetőjét orvos szakértő vizsgálja meg az Igazságügyi és Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI), hogy megállapítsák, a bűncselekmény elkövetésekor beszámítható volt-e. A férfi is valószínűleg hamarosan átkerül ide, miután szökés, elrejtőzés, illetve bűnismétlés veszélye miatt elrendelték az előzetes letartóztatást. A szakértői vélemény elkészítésére harminc nap van, de ez meghosszabbítható. „Amennyiben nem beszámítható, és elrendelik a gyógykezelését, akkor, egy idő után akár ki is engedhetik, de az is előfordulhat, hogy soha nem jöhet ki onnan" - tette hozzá.


Az IMEI-ben - minden emberölés elkövetőjét orvosszakértő vizsgálja meg
Azonban Danyi szerint nem biztos, hogy sikeres lesz a pszichiátria felelősségét firtatni. „A férfit valami miatt nem tudták benn tartani. Valószínűleg azért, mert nem találták köz- vagy önveszélyesnek. Az előbbihez nem elég az, ha az illető az utcán renitenskedik, embereket inzultál - mint a Blikk is beszámolt róla -, ahhoz tudathasadásos állapotban olyan személy elleni bűncselekményt kell elkövetnie, amelynek következményeit nem tudja felfogni. Ha valakit közveszélyesnek találnak, akkor kezdeményezik a gondnokság alá vételét" - tette hozzá - „amiről egyelőre nem tudni".

Nem is tarthatták volna benn?
Független szakértőként megkérdeztük Molnár Károlyt, a Magyar Pszichiátriai Társaság jelenlegi elnökét, aki - bár a konkrét ügyről érdemben nyilván nem tudott nyilatkozni, hiszen nem ismeri a beteget - kiemelten fontosnak nevezte az alkohol szerepét, hiszen alkoholos befolyásoltságban csökkennek a kontroll funkciók. „Az viszont, hogy a beteget egy nappal korábban engedték ki, még nem sok mindent jelent, mert még a közveszélyesnek tűnő pszichiátriai betegeket is akaratuk ellenére csak 72 órára tudják bent tartani az intézetek kényszerkezelésre" - magyarázta. Ha ez letelt, és a páciens már nem mutat tüneteket, az orvosoknak ki kell engedniük, benntartásukhoz komoly jogi procedúra szükséges.

A pszichiáter a rendszer igazi problémájának az ambuláns ellátás hibát látja: egyrészt nincs meg a jogi háttér, hogy kötelezni tudják betegeiket a gyógykezeléseken való részvételre, másrészt nincs is elég kapacitása a pszichiátriai járóbeteg-ellátásnak. Szerinte kár Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), vagyis közismert nevén a Lipót bezárását felhozni az eset miatt, van elég kórházi ágy más intézetekben. Molnár állítja, hogy a pszichiátriai betegek nem jelentenek társadalmi veszélyt, jelenleg csak néhány tucat súlyosabb páciens van, és még náluk sem valószínű a hasonló agresszív viselkedés, ugyanis ezek a betegek sokkal inkább önveszélyesek. „A páciensek problémáinak kezelése nem a kórház kijáratánál ér véget, mivel ez komoly össztársadalmi felelősség, a betegek mikro- és makrokörnyezete is fontos a rehabilitációban" - jegyezte meg.

Forrás: HVG

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra