Hírek: Aktualitások

Trendi józanság? (2014-04-24)

Trendi józanság? Időnként ki kell vinni a szószéket a templomból azokra a terekre, ahol a fiatalok megfordulnak - állítja Victorné Erdős Eszter református lelkész.

Kávézót nyit az MRE Kallódó Ifjúságot Mentő Missziója Budapesten. A misszióvezető szerint a fiatalos, alkoholmentes szórakozóhely divatba hozhatná a józan kikapcsolódást.

Ezúttal az átlag fiatalokat szeretnénk elérni, ezért nyitunk kávézót - mondta portálunk érdeklődésére Victorné Erdős Eszter, a református drogmisszió vezetője.
- Sokkal magányosabbak a fiatalok ma, mint a mi időnkben. Számítógép előtt töltik az idejük nagy részét, sokuknak se barátai, se párja, se közössége nincs. A kávézóval olyan teret szeretnénk kialakítani, ahol lehet szabadon ismerkedni, vagány, trendi módon szórakozni.

Szemléletformáló lépésnek szánják a kávézót - tette hozzá a misszióvezető.
- Egy józan kultúra márkáját szeretnénk felépíteni: ha a fiatalok elmennek pénteken bulizni, anélkül is jól érezhetnék magukat, hogy lerészegednének, vagy hogy szégyellnék a józanságukat.

A kávézót a Széll Kálmán tér közelében, a Vérmező utca 8. szám alatti épületben alakítják ki. A korábbi Moszkva tér sokáig a drogosok hírhedt találkozóhelye volt. A céltalanság, a magány ma is előszobája lehet a szerhasználatnak, ezért elsősorban a nem hívő fiatalokat szeretnék megszólítani.
- Mivel sokan soha nem jutnak el templomba, ki kell vinni a szószéket azokra a terekre, ahol a fiatalok megfordulnak. Az álmom az, hogy ha valaki egy ideje visszatérő vendége a kávézónak, és rájön, hogy keresztyén szellemiségű helyről van szó, addigra megszereti annyira a felszolgálókat, a hely hangulatát, a jó termékeket, hogy továbbra is eljár nemcsak a kávézóba, hanem a szervezett programokra, bulikba is.

A kávézó a református egyház kevéssé ismert arcát mutatná Erdős Eszter szerint.
- A nem hívő társadalom felé azt szeretnénk közvetíteni, hogy az egyházban jókedvű, kreatív, kedves fiatalok vannak. Ez olyan híd lehet a vendégek számára, amelyen át rátalálhatnak a gyülekezetekre is.

Filmklub, kerekasztal-beszélgetések, kiállítások is szerepelnek majd a kávézó programkínálatában - ismertette Csabay Veronika üzletvezető.
- Akár a gyülekezetek is ide szervezhetik majd azokat a programjaikat, amelyekkel nem hívő fiatalokat szeretnének elérni - vetette fel.

Mint mondta, a kávézó nyitása valamikor nyár elejére várható. Még tartanak a felújítási munkálatok, amelyeket a belső tér igényes kialakítása követ.
- Otthonos, fiatalos helyre lehet számítani, ahol nagyobb társaságok is elférnek. Egyszerre mintegy hetven vendégnek tudunk majd helyet adni. Házi süteményekkel, szendvicsekkel, teával, kávékészítményekkel és alkoholmentes koktélokkal várnánk őket. Hétköznap feltehetőleg este tízig tartanánk nyitva, és szombaton is kinyitnánk pár órára.

Csabay Veronika elmondta: szívesen fogadnak bármilyen eszköztámogatást és a kávézóban önkénteskedni vágyó keresztyén fiatalok jelentkezését is várják.

A kávézó Kalef Café néven nyílik meg. A közeli, forgalmas tér ugyanis 1929-ben kapott nevet először - Széll Kálmán térre keresztelték -, de a környékbeliek a Kálmán nevet becézve csak Kalefként emlegették.

Jakus Ágnes

Jelentkezés önkéntesnek: itt.

A református kávézóról itt tudhatnak meg többet.

Forrás: Parókia Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra