Hírek: Aktualitások

Nagy létszámú otthonból lakókörnyezetbe költöznek a szentesi Aranysziget Otthon gondozottjai (2014-04-24)

Nagy létszámú otthonból lakókörnyezetbe költöznek a szentesi Aranysziget Otthon gondozottjai A társadalom erejét mutatja, ha el tudja fogadni, hogy akár az utcán, játszótéren, közintézményekben megjelennek különböző fogyatékossággal élő emberek – mondta Soltész Miklós, az EMMI szociális és családügyért felelős államtitkára

A társadalom erejét mutatja, ha el tudja fogadni, hogy akár az utcán, játszótéren, közintézményekben megjelennek különböző fogyatékossággal élő emberek – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára, amikor bejelentette a szentesi Aranysziget Otthon kiváltási programjának elindítását.

Az Új Széchenyi Terv csaknem 1 milliárd forintos támogatásával 90 pszichiátriai gondozott lakásban és lakócentrumban kap elhelyezést, ezáltal jobb körülmények közé kerülnek, növekszik önállóságuk és könnyebb lesz munkavállalásuk is. A 2015. június 30-ig megvalósuló beruházásnak köszönhetően új munkahelyek jönnek létre szociális dolgozók számára. A projekt hosszú távú célja, hogy a lakók beilleszkedjenek a helyi társadalomba és személyes kapcsolatokat alakíthassanak ki.

A beruházás keretében az ellátottak részére kialakítják az önálló életvitelt lehetővé tévő épületeket. Ezáltal a pszichiátriai ellátottak lakókörnyezetben történő elhelyezésére, úgynevezett kiváltására kerül sor. A teljes kiváltási program során csak azok az ellátottak kerülnek lakókörnyezetbe, akik jól taníthatók, fejleszthetők, kapcsolatteremtésre, önellátásra és munkára egyedül vagy segítséggel képesek.

A beruházás keretében Szentesen egy 25 fős lakócentrum, két 12 fős lakáscélú ház, két 4 fős lakás, valamint egy nappali foglalkoztató kerül kialakításra. Nagymágocson két 12 fős lakáscélú ház, egy 4, ill. egy 5 fős lakás, valamint egy nappali foglalkoztató létesítésével kerülnek a gondozottak lakókörnyezetbe.

A program keretében létrejön a támogatói szakmai háttér és felkészítik az érintetteket az új működési formából fakadó változásokra. Az eddigi intézményi struktúra helyébe egy olyan modell lép, amelyben élesen elkülönül egymástól a lakhatás, mint szolgáltatás, valamint az önálló életvitel fenntartása és segítése körébe tartozó mentálhigiéné, szociális munka és a nappali ellátás. Mindez azt is jelenti, hogy az ellátottaknak akár önállóan, akár segítséggel, de közlekedniük kell a lakás és a nappali foglalkoztatás helyszíne között, ezzel is segítve a lakók öngondoskodását, önálló életvitelét. A programban megvalósul a gondozottaknak nyújtott szolgáltatások fejlesztése, a megfelelő infrastrukturális körülmények kialakítása, amelyek az ellátottak társadalmi és munkaerő piaci integrációját segítik, a szociális dolgozók részére pedig új munkahelyek jönnek létre.

A projekt külön hangsúlyt helyez a kiváltás eredményeként létrejövő új lakhatási formákba beköltöző és komplex szolgáltatásokat igénybe vevő ellátottak és a velük dolgozó szakemberek felkészítésére, a kiváltással járó változásokra, az új körülményekre. Ehhez kapcsolódóan fontos cél a lakókörnyezet érzékenyítése, a települések lakosainak megfelelő felkészítése az új lakók befogadására.

VIDEÓ

(Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra