Hírek: Aktualitások

VÉLEMÉNY AZ ÁGAZATI PÓTLÉKRÓL (2014-02-21)

VÉLEMÉNY AZ ÁGAZATI PÓTLÉKRÓL A MACSGYOE Elnökségének közleménye

Kedves Kollegák!

 

Mint azt a korábbiakban olvashattátok a honlapunkon, az Ágazati Demonstrációs Bizottságot azért alakítottuk meg a szakszervezetekkel, hogy hangot adjunk a szociális dolgozók méltánytalan, megalázó bérhelyzetének.

Többen ott voltatok azokon a demonstrációkon is, amelyeken átadtuk követelésünket (40%-os bérfejlesztés) a minisztérium részére. Ezek eredménytelensége után alakult meg a sztrájkbizottság.

És mit kaptunk? Bérpótlékot, életpálya-modell bizottságot.

Az egyik szakszervezeti vezető –aki nem is csatlakozott a bizottsághoz- a televízióban elmondta, hogy mennyire örülünk ennek a kis pénznek is…

Ez sokakat felháborított, ilyen véleményeket kaptunk: „Sírhatnékom van, szánalmas, nem pótlék kell, hanem tisztességes bér, már keresem a külföldi munkát, megalázó eljárás, igazságtalan, felháborító, hogy tartanunk kell a retorziótól, ha kiállunk érdekeink mellett, gyalázat, továbbra is éhbérért dolgozunk…”

Felmérésünk szerint döntő többségetek nem tarja elfogadhatónak sem a  bérpótlék mértékét, sem formáját!

 

Elnökségünk fontosnak tatja elmondani véleményét, amely szerint továbbra is ragaszkodunk a 40%-os bérfejlesztéshez, amelynek a bértáblán kell megjelenni.


A „pótlékolás” számunkra elfogadhatatlan!

Elfogadhatatlan, hogy szociális dolgozók sokszor rosszabb helyzetben éljenek, mint klienseik, és megalázó módon segélyekért kelljen folyamodniuk megélhetésükért, hiteleik törlesztéséért, vagy igénybe kelljen venniük az adósságkezelést. Ilyen teherrel nehéz hiteles segítőként fellépni. Minden méltóságunk elveszik, amikor a szociális segítő a kliense mögött áll sorba az önkormányzat házipénztáránál segélyére várva.

Ugyanakkor a korábbi évekhez képest sokszoros teher és felelősség hárul ránk. Tesszük a dolgunkat úgy, hogy nem növekedtek eszközeink, lehetőségeink az új, és megnövekedett feladataink ellátására. Úgy kapunk feladatokat (Pl. menekültek integrációja), hogy arról csak a törvényi változáskor értesülünk. Nincs lehetőség a felkészülésre, eszközöket nem rendelnek hozzá. Már módszertani intézmények sem segítik munkánkat.

 

A gyermekvédelem területén minden létező probléma megoldását a gyermekjóléti szolgálatoktól várják, a kudarcokért őket hibáztatják, viszont a 15 éves struktúrán senki nem akar változtatni. Nem csoda, hogy óriási a fluktuáció, menekülnek onnan kollégáink.

Lehetetlen elvárásokkal találkozunk: egyik oldalon feleljünk meg a törvényeknek, másik oldalon a klienseknek, harmadikon a fenntartónak, negyediken a szakmai szabályoknak, etikai normáknak, és a saját lelkiismeretünknek. Ezek az elvárások leggyakrabban nem esnek egybe, sőt gyakran konfliktusba keverednek egymással. Az ilyen helyzetek feloldása kimerítő vállalkozás

Elnökségünk továbbra is hisz abban, hogy kevés fontosabb dolog van a világon, mint az elesett, bajban levő emberek segítése. A rossz feltételek közepette is mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy kevesebb legyen a boldogtalan gyermek, és a kiszolgáltatott, elesett felnőtt.

De mindezek közepette határozottan kiállunk a szociális területen dolgozók nagyobb anyagi megbecsülése, mentálhigiénéjük védelme mellett.

Kérjük, hogy ebben legyetek partnereink!

 

Az elnökség nevében: Takács Imre elnök

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra