Hírek: Aktualitások

Jövőre nő az emelt összegű ápolási díj (2013-12-02)

Jövőre nő az emelt összegű ápolási díj Jövő januártól több mint nettó ötezer forinttal, közel nettó 40 ezer forintra nő az emelt összegű ápolási díj, és a kormány bevezeti a kiemelt ápolási díjat, melynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz.

Jövő januártól több mint nettó ötezer forinttal, közel nettó 40 ezer forintra nő az emelt összegű ápolási díj, és a kormány bevezeti a kiemelt ápolási díjat, melynek összege közel nettó 48 ezer forint lesz - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára hétfőn, a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján.

Soltész Miklós közölte, a díjemelés és az új díjkategória bevezetése 18 ezer családot, illetve háztartást érint, és több mint 1,7 milliárd forintot jelent a jövő évi költségvetésben. Ápolási díjat a tartósan gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg emberek otthoni ápolását-gondozását ellátó hozzátartozók kaphatnak, emelt összegű ápolási díjat azok, akiknek hozzátartozója fokozott ápolást igényel, míg kiemelt ápolási díjat - januártól - azok, akik a legsúlyosabb egészségi kategóriába tartozó családtagjukat gondozzák.

 

Tájékoztatása szerint az új, kiemelt ápolási díj jövőre 3600 személyt érinthet, akiknek többsége a jelenleg emelt összegű ápolási díjban részesülők köréből kerül ki. Az alanyi jogon járó ápolási díj összege jövőre is nettó 26 550 forint marad. Soltész Miklós elmondta, a bruttó díjakból tíz százalékos nyugdíjjárulékot vonnak, ez pedig azt jelenti, hogy az érintettek a befizetésekkel nyugdíjjogosultságot szereznek.

Az államtitkár a bejelentésen túl arról is beszélt, hogy a jelenlegi ellátási rendszerben a fogyatékos személyek nappali ellátási intézményeiben 6300 embert tudnak gondozni és ápolni, míg a bentlakásos intézményekben további 16 ezer embert. Emlékeztetett arra is, azok számára, akik otthon gondozzák súlyosan beteg vagy fogyatékos családtagjukat, már korábban elindították az úgynevezett "fecske-szolgáltatást", melynek lényege, hogy - havi 12-15 órányi - pihenést, ügyintézési szabadidőt biztosítanak a számukra, azzal, hogy erre az időre átvállalják a gondozási feladatokat.

Elmondta, a tárca azt tervezi, hogy a jelenleg Budapesten és öt megyében sikeresen működő szolgáltatást országossá bővítik a 2014-2020 közötti európai költségvetési forrásokból.

Videó

(Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra