Hírek: Aktualitások

Sztrájkbizottság a szociális ágazatban! (2013-11-22)

Sztrájkbizottság a szociális ágazatban! Megalakult a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság

A Szociális Munka Napján a szociális ágazatban dolgozókért tüntettünk, vonultunk és Petíciót adtunk át a kormányzat részére követeléseinkkel. Választ vártunk! Választ a jogos bérkövetelésünkre, az érdemi érdekegyeztetés megkezdését, a tervezhető jelen és jövő válaszait. Jeleztük, hogy elég volt a megalázó bérekből, a kiszámíthatatlan mindennapokból, a semmitmondó válaszokból. Jeleztük, hogy elszántak vagyunk és az érdekérvényesítés érdekében sztrájkra készülünk!

Leveleinkre, Petíciónkra nem érkezett válasz! Az EMMI november 12.-én kiadott közleménye:

"A kormány továbbra is elkötelezett a szociális területen dolgozók helyzetének javítása iránt. A területért felelős politikai vezetők tisztában vannak az ágazat nehéz helyzetével, az átalakításoknak remélhetőleg jövőre meglesz a gyümölcse. Bérfejlesztést azonban nem szabad külföldről felvett hitelből fedezni - mint ahogy azt korábban a szocialista kormányok többször is megtették.

Jövőre 30 százalékkal nő a bölcsődék finanszírozása, ami az önkormányzatok számára a béremelést is lehetővé teszi. A nevelőszülők foglalkoztatási jogviszonya az 5750 főt foglalkoztató ágazatban dolgozók életkörülményeit javítja és biztonságosabbá teszi a családjaik életét. Erre a jövő évi költségvetésben több mint 4 milliárd forintot fordít a kormány, csakúgy mint az ápolási díjra. A családi adókedvezmény januári kiterjesztésével mintegy 53 milliárd forinttal nő a családok bevétele és a rezsicsökkentés, valamint a csaknem 40 éves mélypontján lévő infláció tovább segítik, hogy növekedjen a fizetések vásárlóértéke.A baloldali kormányzás után az eladósodott önkormányzatok jelentős része képtelen volt finanszírozni intézményeit, így a bezárásuktól kellett tartani. Az elmúlt években sikerült a szociális ellátórendszert stabilizálni, a hosszú távú finanszírozást biztosítani és megkezdődtek a fejlesztések is.

A kormány négy év alatt összesen 6200 új és csaknem 5000 felújított bölcsődei férőhelyet ad és adott át országszerte összesen 28 milliárd forint értékben. Ezzel egy időben ezer új munkahely is létrejön. Az Új Széchenyi Terv keretében 7 milliárd forintra lehetett pályázni a bentlakásos szociális és gyermekvédelmi intézmények korszerűsítésére. Továbbá megkezdődött a fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó, nagy létszámú fogyatékos intézmények kitagolása - első körben 6 helyszínen, közel 6 milliárd forint értékben. 2011-től évi 95 millió forint többlettámogatást kapnak az autista lakóotthonok és nagymértékben javítja a munkakörülményeket a bentlakásos intézmények számára eljuttatott közel kétezer speciális ágy. Ilyen léptékű fejlesztésekre korábban nem volt példa."

A mai napon a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottságban részt vevő munkavállalói érdekképviseleti szervezetek, az Autonóm Területi Szakszervezet, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Szociális Dolgozók Munkástanácsa, a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete és a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete megalakították a Szociális Ágazati Sztrájkbizottságot.

A sztrájkköveteléseink az alábbiak:

1.Az egészségügyi dolgozói illetmény-, illetve bértábla kiterjesztése a szociális ágazatban foglalkoztatottakra (mind a szakdolgozókra, mind a kisegítő dolgozókra), jogállástól függetlenül, 2014. január 1-jétől.

2.A szociális ágazatot érintően rendszeres érdekegyeztető tárgyalások megkezdése és folytatása a kormányzat és az ágazatban érintett érdekképviseleti szervezetek közt.

3.A Kjt. 59. § (1) bek. b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, a szociális ágazat egészére kiterjedően jogszabály írja elő, hogy a munkaközi szünet a munkaidő része.

A Sztrájkbizotság levélben kedveményezte dr. Orbán Viktor miniszterelnöknél a Sztrájktörvény 2. § (1) bek. szerinti egyeztető eljárás lefolytatását, illetve kérte hivatkozva a Sztrájktörvény 2. § (2) bekezdésére, hogy a kormány öt napon belül jelölje ki az egyeztető eljárásban résztvevő képviselőjét.

Forrás: SZTDSZ

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra