Hírek: Aktualitások

Az EMMI válasza a tegnapi demonstrációra (2013-11-13)

Az EMMI válasza a tegnapi demonstrációra Az EMMI kormányzati portálon közzétett válaszát honlapunkon közöljük

A kormány továbbra is elkötelezett a szociális területen dolgozók helyzetének javítása iránt

A területért felelős politikai vezetők tisztában vannak az ágazat nehéz helyzetével, az átalakításoknak remélhetőleg jövőre meglesz a gyümölcse. Bérfejlesztést azonban nem szabad külföldről felvett hitelből fedezni – mint ahogy azt korábban a szocialista kormányok többször is megtették. Közlemény.

Jövőre 30 százalékkal nő a bölcsődék finanszírozása, ami az önkormányzatok számára a béremelést is lehetővé teszi. A nevelőszülők foglalkoztatási jogviszonya az 5750 főt foglalkoztató ágazatban dolgozók életkörülményeit javítja és biztonságosabbá teszi a családjaik életét.

Erre a jövő évi költségvetésben több mint 4 milliárd forintot fordít a kormány, csakúgy mint az ápolási díjra. A családi adókedvezmény januári kiterjesztésével mintegy 53 milliárd forinttal nő a családok bevétele és a rezsicsökkentés, valamint a csaknem 40 éves mélypontján lévő infláció tovább segítik, hogy növekedjen a fizetések vásárlóértéke.

A baloldali kormányzás után az eladósodott önkormányzatok jelentős része képtelen volt finanszírozni intézményeit, így a bezárásuktól kellett tartani. Az elmúlt években sikerült a szociális ellátórendszert stabilizálni, a hosszú távú finanszírozást biztosítani és megkezdődtek a fejlesztések is.

A kormány négy év alatt összesen 6200 új és csaknem 5000 felújított bölcsődei férőhelyet ad és adott át országszerte összesen 28 milliárd forint értékben. Ezzel egy időben ezer új munkahely is létrejön. Az Új Széchenyi Terv keretében 7 milliárd forintra lehetett pályázni a bentlakásos szociális és gyermekvédelmi intézmények korszerűsítésére.

Továbbá megkezdődött a fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó, nagy létszámú fogyatékos intézmények kitagolása - első körben 6 helyszínen, közel 6 milliárd forint értékben. 2011-től évi 95 millió forint többlettámogatást kapnak az autista lakóotthonok és nagymértékben javítja a munkakörülményeket a bentlakásos intézmények számára eljuttatott közel kétezer speciális ágy. Ilyen léptékű fejlesztésekre korábban nem volt példa.

(Emmi - Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra