Hírek: Aktualitások

Csökkennek a kiskeresetű családok adóterhei (2013-10-19)

Csökkennek a kiskeresetű családok adóterhei A Nemzetgazdasági Minisztérium benyújtotta az Országgyűlésnek a 2014-es évre vonatkozó adótörvény tervezetét.

A Nemzetgazdasági Minisztérium benyújtotta az Országgyűlésnek a 2014-es évre vonatkozó adótörvény tervezetét. 2014 a kiskeresetű családok adócsökkentésének éve lesz, hiszen a jövő évi adótörvények jelentősen mérsékelik a kiskeresetű családok adóterheit.

A törvényjavaslat egyik legfontosabb eleme a gyermekvállalást támogató családi járulékkedvezmény bevezetése. 2014-től a legalacsonyabb jövedelmű családok az egészségügyi- és nyugdíjbiztosítási járulékok után is igénybe vehetik a családi adókedvezményt.  Ezzel a legalacsonyabb keresetűek köréből 260 ezer család jut többletjövedelemhez, az idei évhez képest 53 milliárd forinttal több maradhat náluk.

Az új adótörvényeknek köszönhetően egy minimálbért kereső, két gyermeket nevelő szülő havonta több mint 4000 forinttal kereshet többet, ugyanez három gyermek után 16 ezer forintos keresetnövekedést jelent. Egy 6 éves gyakorlattal rendelkező, három gyermeket nevelő pedagógus közel 25 ezer forinttal magasabb jövedelemhez jut jövőre.

A Kormány további számos apró módosítással is igyekszik javítani a családok életfeltételein, így további kedvezmények épültek be az első lakáshoz jutás elősegítése érdekében, illetve az elengedett hiteltartozások adómentességének biztosításáért. A javaslat szerint illetékmentessé válna a házastársak közötti vagyonátadás, és -átruházás, valamint a házastársi vagyonközösség megszüntetésével bekövetkező vagyonszerzés. Az első lakást vásárlók pedig – életkortól függetlenül – automatikus, 12 havi pótlékmentes illeték-részletfizetést vehetnek majd igénybe.

A családok mellett a vállalkozók is számos könnyítéssel találkozhatnak a törvényjavaslatban. Jövőre számos kedvezmény, adminisztrációcsökkentés járul hozzá a hazai vállalkozások terheinek csökkenéséhez. Összességében elmondható, hogy 2014-ben kardinális változások már nem várhatóak, eljött a „finomhangolás” időszaka.

A fennálló pénzügyi egyensúlynak és a magyar gazdaság növekvő teljesítményének köszönhetően Magyarország mára elérkezett ahhoz a ponthoz, hogy a hazai adórendszerben már nincs szükség további nagyléptékű intézkedésekre, 2014-es adópolitika sokkal inkább a hosszú távú, stabil, kiszámítható, bizalomerősítő intézkedések irányába fordul.

A benyújtott módosítási javaslatok elsősorban a magyar lakosság illetve a vállalkozók széles tömegeinek életvitelének stabilizálódásához járulhatnak hozzá. Ennek elősegítéséhez az adócsomag intézkedései számos könnyítést, egyes esetekben kedvezményt, mentességet tartalmaznak.

Az Országgyűlés elé terjesztett adóintézkedéseket részletesen bemutató dokumentum az alábbi linken érhető el.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

Véleményezés Írja meg véleményét Ön is!

Ellenőrző kód

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra