Hírek: Aktualitások

Rendszerváltás a gyermekvédelemben (2013-09-11)

Rendszerváltás a gyermekvédelemben A gyermeknek a családban van a legjobb helye. Ha lehet, a saját családjában. Minden gyermekkel az ő igényei szerint kell foglalkozni ahhoz, hogy megtalálja a boldogulás lehetőségeit.

„A gyermeknek a családban van a legjobb helye. Ha lehet, a saját családjában. Minden gyermekkel az ő igényei szerint kell foglalkozni ahhoz, hogy megtalálja a boldogulás lehetőségeit. A gyermek nem a gyermekvédelmi rendszerbe születik bele – ha ott van, vagy oda bekerül, az minden esetben azt jelenti, hogy valamilyen helyrehozandó deformációról van szó” – mondta nyitóelőadásában Asztalosné Zupcsán Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára Budapesten, a Közép-magyarországi gyermekvédelmi és gyámügyi régiós nap elnevezésű konferencián.

Az Új Széchenyi Terv keretében 1800 nevelőszülő ingyenes képzése és továbbképzése kezdődött el a kormány döntése nyomán, melynek eredményeként több száz gyermekvédelmi intézményben élő gyermek kerülhet családba. A képzés mellett 2014. január 1-étől a nevelőszülői hivatás minden nevelőszülő számára foglalkoztatási jogviszonnyá válik, így több mint ötezer nevelőszülő a tevékenysége alapján havi jövedelmet és nyugdíjjogosultságot kap.

Ma Magyarországon mintegy 21.500 gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermek és fiatal felnőtt van. Közülük mintegy 8200 kiskorú gyermek él gyermek- és lakásotthonban. A kormány célja, hogy közülük mind többen, míg a 12 éven aluli, 2014. január 1-e után állami gondoskodásba került gyermekek - nevelőszülői hivatásvállalás vagy örökbefogadás által - mindnyájan családba kerüljenek.

A gyermekvédelmi törvény szerint 2014. január 1-től elsődlegessé válik a nevelőcsaládba történő elhelyezés. Az újonnan nevelésbe vett gyermekek 12 éves kor alatt csak befogadó szülőknél (helyettes szülő, nevelőszülő) kerülhetnek elhelyezésre. A már jelenleg gyermekotthonban élő, mintegy 2430 fő 12 év alatti gyermek nevelőszülőkhöz történő átgondozása fokozatosan, 3 év alatt valósul meg, 2014-ben elsőként a kisebb (3 év alatti) életkorú gyermekek kerülnek családba. Mindezek megvalósítását célozták azok a lépések, amelyekkel a kormány a nevelőszülői hivatást népszerűsítette, a nevelőszülői hálózatot erősítette és az adminisztráció egyszerűsítésével a családba kerülést gyorsította.

A „Minden gyermeknek családban van a legjobb helye!” mottóval indult országos integrációs konferenciasorozatnak köszönhetően az ÁGOTA Alapítvány és a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatok szervezésében az év első felében több tízezren ismerhették meg a nevelőszülői hivatást és az örökbeadás és -fogadás lehetőségét. A 19 megyeszékhelyen és Budapesten megrendezett országjárás hatására több százan jelentkeztek nevelőszülőnek. Fontos tapasztalata volt a konferenciasorozatnak, hogy csökkentek a társadalmi előítéletek a gyermekvédelmi gondoskodásban élőkkel szemben. Sok fiatal, köztük felsőoktatási intézmény hallgatói és tanárai is részt vállaltak a családba fogadások népszerűsítésében.

Nagyon fontos az új, egységes foglalkoztatási jogviszony bevezetése 2014. január 1-jétől a nevelőszülők számára. Ezzel 5200 nevelőszülőnek tevékenysége alapján biztosított lesz a havi jövedelme és nyugdíjjogosultsága. Közülük jelenleg megközelítőleg 3200 fő nevelőszülő semmilyen foglalkoztatási jogviszonnyal nem rendelkezik. A jövőben a nevelőszülői munkájuk alapján ők is foglalkoztatottá válnak. Az intézkedés mintegy 13 000 gyermeket érint és vonzóbbá teszi a nevelőszülői hivatást, ugyanakkor emeli annak szakmai színvonalát, elismertségét.

A nevelőszülői hivatásvállalás mellett a kormány az örökbefogadás egyszerűsítésével is erősíti a családba kerülést. 2010-12 között több mint 15 százalékkal nőtt a gyermekvédelmi szakellátásból örökbeadott gyermekek száma. A Magyary Program keretében 2014. január 1-től egyszerűsödik az örökbefogadás előtti eljárás. Évente mintegy 1100 gyámhivatali eljárás esetében az ismételt környezettanulmány elhagyásával csökkenthetőek az eljáró szervek és az ügyfelek adminisztratív terhei.

Egyszerűbbé válik az örökbefogadás engedélyezése is. A gyermekkel való barátkozás időszakában a gyámhivatal elfogadja a már korábban elkészült környezettanulmányt és a gyámhivatal szerzi be az örökbefogadók anyakönyvi kivonatait. Ez mintegy 750-800 örökbefogadást érint évente.

A házastársa vagy rokona gyermekét örökbe fogadni szándékozó mintegy 100-150 személy számára a területi gyermekvédelmi szakszolgálat ingyenesen biztosítja a tanácsadást és az előírt vizsgálatok elvégzését. Az újszülött gyermek érdekeire tekintettel csökken az örökbefogadó családhoz történő kihelyezésének eljárási határideje 15 napról 8 napra, ami mintegy 260 gyermeket érint.

Az örökbefogadói GYES intézményének 2011-es bevezetése elősegítette a 3 évesnél idősebb, több traumán átesett, különböző mértékben sérült kisgyermekek hazai örökbefogadását. Az örökbefogadói GYES lehetővé teszi, hogy a 10. életévét még be nem töltött gyermek örökbefogadását követően az örökbefogadó szülők valamelyike 6 hónap időtartamban igénybe vegye a GYES-t.

A 2013. január 1-jén hatályba lépett Családjogi törvény módosítása kimondja, hogy a szülő felügyeleti joga az örökbefogadás esetleges felbontását követően nem áll vissza, így a felbontását követően nem kell az örökbe fogadhatóvá válásához szükséges eljárásokat ismét lefolytatni, a gyermek rövid időn belül ismét örökbefogadó családba kerülhet.

VIDEÓ

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra