Hírek: Aktualitások

Az ombudsman a gyermekvédelmi és szakellátó intézmények együttműködésének problémájáról (2013-08-16)

Az ombudsman a gyermekvédelmi és szakellátó intézmények együttműködésének problémájáról Hiányos a gyermekvédelmi jelzőrendszer együttműködése, a szakellátás pedig nem tud megfelelni gyermek állapotának, írta az alapvető jogok biztosa

Hiányos a gyermekvédelmi jelzőrendszer együttműködése, a szakellátás pedig nem tud megfelelni gyermek állapotának, írta az alapvető jogok biztosa egy, speciális ellátást igénylő 14 éves gyermek jogainak érvényesülését vizsgáló jelentésében.

A fiú nem járt iskolába, gyakran maradt ki otthonról, anyja már nem tudott rá hatni, ezért kérte gyermeke családból való kiemelését. A gyámhatóság a fiút gyermekotthonba helyezte, ahonnan megszökött, otthon az anyjával továbbra is agresszív volt. Az anya – sérelmezve, hogy a gondozó intézmény a gyermeket nem viszi el orvoshoz és pszichiátriai kezelést sem kap – az alapvető jogok biztosához fordult.

A vizsgálat feltárta, hogy a gyermekjóléti szolgálat a családdal a gyermek egy szabálysértése miatt került kapcsolatba, 2008 nyarán. Az iratok szerint a gyermek a tanítási órákat zavarta, tanulni nem akart, anyja engedélye nélkül napokig kimaradt otthonról, a rendőrség vitte haza. 2010 őszén a családgondozó – egyebek mellett az iskolától érkező jelzés hiányában – úgy vélte, hogy nincs szükség a gyermek alapellátásban való gondozására, ezért a fiú kikerült a gyermekvédelem látóköréből. Az anya azonban 2012 tavaszán rendőri intézkedést kért, mert a fia bántalmazta őt. Ekkor az alapellátás, vagy a védelembe vétellel való gondozás már szóba sem jöhetett, a családgondozó a fiú családból való kiemelésére tett javaslatot.

A gyermekvédelmi szakellátás a gyermeket nem tudta motiválni, terápiás ellátását nem lehetett megkezdeni, mert a gondozási helyéül kijelölt lakásotthonból rövid idő után megszökött. A gyermek lakóhelyéhez közeli intézményben nem volt férőhely, a szükséges gyermekpszichiátriai kezelést sem kaphatta meg.

Az alapvető jogok biztosa megállapította, hogy a gyermekek védelmére hivatott és köteles szolgáltatók és hatóságok (a vizsgált esetben az iskola, a gyermekjóléti szolgálat, a rendőrség) szakmai együttműködése – vélhetően a módszertani ajánlások, szakmai protokollok ismeretének hiánya miatt – nem valósult meg. Megállapította továbbá, hogy szakellátórendszer a gyermek számára nem nyújt szükségleteihez igazodó ellátást, sérült a gyermek legfőbb érdekét figyelembe vevő eljárás elve, egyúttal csorbult a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz fűződő joga.

Szabó Máté a belügyminiszterhez és az emberi erőforrások miniszteréhez fordult, megoldást kérve.

A jelentés a http://www.ajbh.hu/documents/10180/111959/201301678.pdf oldalon olvasható.

Forrás: Alapvető Jogok Biztosa

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra