Hírek: Aktualitások

Még az ősszel indul az új babakötvény (2013-08-04)

Még az ősszel indul az új babakötvény Szeptemberben szavazhat a parlament az új babakötvényről, amelyet külön erre a célra hoznak létre egy 19 éves futamidejű állampapír formájában.

Szeptemberben szavazhat a parlament az új babakötvényről, amelyet külön erre a célra hoznak létre egy 19 éves futamidejű állampapír formájában. A kötelező államkincstári igénylés októberi bevezetése óta több mint nyolcezer szülő igényelt Start-számlát.

Úgy tűnik, már ősszel átalakulhat a babakötvény néven ismert, az állam által is támogatott, kedvezményes megtakarítási forma, amit a gyermekek 18. életévük után életkezdési támogatásként felvehetnek. A jelenlegi rendszert, az úgynevezett Start-számlát alakítják át úgy, hogy egyszerűbb és átláthatóbb legyen a szülőknek a megtakarítások kezelése. Ennek részét képezné egy külön erre a célra létrehozott babakötvény, amely a Magyar Nemzet információi szerint infláció felett, fixen kamatozna, és 19 éves futamidejű lenne. Mint ismeretes, a jelenlegi rendszer a Start-számlára befizetett összegek után az ötéves futamidejű állampapíroknak megfelelő hozamot garantál.

A Magyar Államkincstártól (MÁK) eközben a lap megtudta, hogy október 1-je óta – amikortól már csak a kincstárnál lehet ilyen számlát nyitni – 8011 Start-számlát nyitottak. Habár nem kötelező, a korábban nyitott számlák közül 483 kontót vittek át a MÁK-hoz a kereskedelmi bankoktól. Ebben az is közrejátszhat, hogy a kincstárnál ingyenes a számlavezetés, és semmilyen rejtett költséget nem terhelnek az ügyfélre. Az új törvény nem nyúl a már futó számlákhoz, vagyis nem „államosítja” a rendszert, csupán arról rendelkezik, hogy az új kedvezményezettek javára nyitott számlákat már kizárólag az állam kezelhesse.

További részletek a Magyar Nemzet szombati számában.

(Wiedemann Tamás)

Forrás: MNO

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra