Hírek: Aktualitások

Könnyebben juthatnak támogatáshoz a legszegényebbek (2013-07-04)

Könnyebben juthatnak támogatáshoz a legszegényebbek A kormány legutóbbi döntése nyomán átláthatóbbá válik a támogatási rendszer és csökkennek az adminisztrációs terhek a gyermekvédelemben.

A kormány legutóbbi döntése nyomán átláthatóbbá válik a támogatási rendszer és csökkennek az adminisztrációs terhek a gyermekvédelemben. A kormány módosította „az egyes gyermekvédelmi tárgyú és kapcsolódó kormányrendeleteknek a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzet fennállásának megállapításával, valamint a családi pótlék felhasználásával összefüggő” rendeletet.

 

Az intézményben elhelyezett gyermekek után járó családi pótléknak most már nemcsak az 50 százaléka, hanem a 100 százaléka felhasználható a teljes körű ellátás biztosítására vagy annak kiegészítésére. Ráadásul nem kell személyre szóló igazolást adni a felhasználásról. A kis településeken működő gyermekotthonok, lakásotthonok, javítóintézetek és bölcsődék munkatársai a folyamatos működésének biztosítása érdekében, - időhatárhoz kötötten – felmentést kaphatnak a képesítési előírások alól.

Ezzel egyidejűleg azonban a képesítés alól felmentetteket kötelezni kell a szükséges szakképzettség három éven belüli megszerzésére. Amennyiben ezt nem sikerül megszerezni a felmentési idő végéig, úgy a közalkalmazotti jogviszony a törvény erejénél fogva megszűnik.

Annak érdekében, hogy a jövőben a gyermek a lehető legrövidebb időn belül a számára megfelelő gondozási helyre kerüljön, gyorsabbá válik a szakvélemény kiadása. A gyermek gondozási helyének meghatározására irányuló eljárásban, a másik megyéből (fővárosból) érkező megkeresésre is adhat szakvéleményt a gyermekvédelmi szakértői bizottság. A gyermek elhelyezésére irányuló gyámhivatali eljárást így a szakvélemény készítésének elhúzódása nem késleltetheti. A vonatkozó kormányrendelet pontosításokat is tartalmaz.

Kiegészül a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzet fennállásának megállapítására irányuló kérelemnyomtatvánnyal, valamint meghatározza, hogy mi alapján lehet megállapítani a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzet meglétét. Így például az iskolai végzettség megadása továbbra is önkéntes alapon történik. Az alacsony foglalkoztatottság a jegyző nyilvántartásából vagy a munkaügyi központ igazolása alapján, az elégtelen lakáskörülmény pedig az integrált településfejlesztési stratégia, illetve ennek hiányában környezettanulmány által lesz megállapítható.

Az egységes jogalkalmazás érdekében a kormányrendelet kiegészül a környezettanulmány tartalmát meghatározó melléklettel is.

Videó

(Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra