Hírek: Aktualitások

Készülnek az egyéni nyugdíjszámlák (2013-06-16)

Készülnek az egyéni nyugdíjszámlák Pályázatot írtak ki az egyéni nyugdíjszámlák megvalósítására. 1,3 milliárd forintnyi uniós pénz áll rendelkezésre, hogy a magyarok megnézhessék, mennyi nyugdíjbefizetésük volt már.

Pályázatot írtak ki az egyéni nyugdíjszámlák megvalósítására. 1,3 milliárd forintnyi uniós pénz áll rendelkezésre, hogy a magyarok megnézhessék, mennyi nyugdíjbefizetésük volt már.

Uniós pénzt adnak az egyéni nyugdíjszámlákhoz szükséges informatikai fejlesztéshez. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) "sajátszámlás nyugdíjjárulék-kezelés ügyfélkapcsolati fejlesztése" címmel írt ki pályázatot.

A leírás szerint július 10-ig lehet beadni a pályázatot, amelyet csak az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) vagy az általa vezetett konzorcium készíthet el, vagyis gyakorlatilag az intézmény választja ki, milyen cégekkel csináltatja meg az elektronikus rendszert. A programra 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre. A pályázati kiírás szerint az egyéni számla erősebben fogja ösztönözni a dolgozókat, hogy fizessék be a tényleges járulékaikat.

A kormány az ONYF-et jelölte ki az egyéni számlák vezetésére, az NFÜ pályázatán arra szerezhetnek pénzt, hogy a magyar ügyfelek elektronikusan lekérhessék az adataikat. Az egyéni nyugdíjszámlákon vezetik az idén január 1-jétől befizetett társadalombiztosítási befizetéseket. A számla arra nem alkalmas, hogy megtudjuk, mennyi pénzt kapunk majd nyugdíjba vonuláskor, de arra igen, hogy lássuk, mennyit fizetünk be.
hirdetés

Az NFÜ pályázati kiírásában részletesen leírják, mit várnak el a pályázótól, ebből körvonalazódik az is, hogy a nyugdíjjárulékot befizető magyar dolgozók mit kapnak majd egyéni számla néven. A mostani fejlesztés célja, hogy a Magyarország.hu elektronikus ügyintéző oldalon és az ONYF honlapján lekérhetők legyenek a nyugdíjadatok, de megjegyzik azt is, hogy kialakítják a hagyományos levélben történő ügyintézés lehetőségét is azok számára, akik nem rendelkeznek internetes kapcsolattal.

A pályázat során tervezni kell egy "korszerű, komplex és rugalmas" adatbázist, amelybe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) küldi majd az adatokat a nyugdíjbefizetésekről. Ennek alkalmasnak kell lennie arra, hogy akkor is működjön, ha később esetleg átalakítják a nyugdíjrendszert - áll a pályázati leírásban. A rendszer kifejlesztésének 2014. június 30-ig meg kell valósulnia, addig legalább 11 millió papíralapú és szkennelt adatlapot kell bevinni (2012-ben 18 millió már kész volt, jövő nyárra 29 millióra kell emelni a feldolgozott papírok számát).

Forrás: ORIGO

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra