Hírek: Aktualitások

Nem lesznek ápolók nyolc általános végzettséggel (2013-06-03)

Nem lesznek ápolók nyolc általános végzettséggel Minden jel szerint hamvába holt a miniszterelnök főtanácsadójának az az ötlete, hogy OKJ-s tanfolyamokon képezzenek ápolókat a magyar egészségügy számára akár 8 osztályt végzett tartós munkanélküliekből

Minden jel szerint hamvába holt a miniszterelnök főtanácsadójának az az ötlete, hogy OKJ-s tanfolyamokon képezzenek ápolókat a magyar egészségügy számára akár 8 osztályt végzett tartós munkanélküliekből, és hogy velük pótolják azokat a magasan képzett, nyelvet beszélő ápolókat, akik egyre nagyobb számban hagyják el az országot.

Hegedűs Zsuzsa szociológus még tavaly ősszel, a Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének konferenciáján jelentette be: a tervek szerint 1500 ember szerez ily módon majd képesítést, mégpedig több százmillió forintos uniós támogatással. A képzések heteken belül elindulnak - mondta akkor a főtanácsadó, akit most napokon keresztül hiába próbáltunk elérni, hogy megtudjuk, hogyan halad a program, hány embert képeztek már ki.

Az Egészségügyi Államtitkárságon sem kaptunk választ ez irányú kérdésünkre, ott azt mondták, a program kidolgozójától érdeklődjünk. Válaszolt viszont, mégpedig sommásan érdeklődésünkre a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke: „Hála Istennek, semmi nem lett belőle" - mondta Balogh Zoltán. A szakmán belül az elképzelés már a bejelentéskor megdöbbenést keltett, és bár a kamara még egyeztetést is ajánlott a főtanácsadónak a humánerőforrás-helyzet javítása érdekében, végül is sem őket, sem az ápolási igazgatókat nem keresték meg az óta sem a konkrétumokkal - mondta Balogh Zoltán.

A MESZK elnöke megerősítette: azért nem megoldás segédápolókkal, ápolási asszisztensekkel feltölteni a létszámot, mert „bár fehér köpenyt viselnek, szakmai segítséget nem jelentenek a túlterhelt szakápolóknak". Az egészségügyből a jól képzett, nyelvet beszélő szakdolgozók hiányoznak, akik elhagyják a pályát vagy az országot. Ma 4-6 ezerrel több ilyen szakember kellene a betegágyak mellé, döntően a Közép-Magyarországi régióban - mondta az elnök

Szerző: H.É.

Forrás: Világgazdaság

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra