Hírek: Aktualitások

EP-jelentés: ne legyen törvény a hajléktalanok büntethetőségéről (2013-06-01)

EP-jelentés: ne legyen törvény a hajléktalanok büntethetőségéről Jóváhagyta csütörtökön az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Ügyek Bizottsága azt a jelentést, amelyben a képviselőtestület többek között felszólítja a tagállamokat arra, hogy ne hozzanak törvényt a hajléktalanság büntethetőségéről.

"A kiszolgáltatott csoportok gondozáshoz való hozzáféréséről" című jelentésbe Göncz Kinga szocialista európai parlamenti képviselő javaslatára került be a nevezett cikkely, amelyet a bizottság néppárti, konzervatív tagjai elutasítottak.

"A válság nyomán bevezetett megszorító intézkedések első számú áldozatai a társadalom eleve hátrányos helyzetű, sérülékeny csoportjai: az idősek, a fogyatékossággal élők, a kisebbségekhez tartozók, a hajléktalanok. A krízis következtében egyre nő a támogatásra szorulók száma, miközben csökkennek a szociális juttatások, az egészségügyre fordított kiadások. 'Túl sokba kerülnek', halljuk gyakorta a kormányzati megnyilatkozásokat, táplálva a szegények, a rokkantak, a romák elleni indulatokat, gyűlöletbeszédet, nem ritkán erőszakos cselekményeket" - mondta Göncz Kinga, a bizottság póttagja a szavazás után.

A szocialista képviselő hozzátette: "A parlament szociális bizottsága egyértelmű üzenetet küldött a magyar kormánynak azzal, hogy megszavazta a hajléktalanság büntethetőségét elutasító indítványomat, amelyet az Alaptörvény negyedik módosítása lehetővé tesz. A hajléktalanság nem igazságügyi, hanem szociális probléma, amelyet büntetés helyett a szociális ellátórendszeren belül, az emberi méltóság tiszteletben tartásával kell kezelni" - hangsúlyozta Göncz Kinga.

Az EP saját kezdeményezésű jelentése sürgeti a Bizottságot, hogy kövesse nyomon, hogy a tagállamok reformterveikben elegendő figyelmet fordítanak-e a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportokra, követelje meg tőlük a megszorító intézkedések társadalmi hatásvizsgálatának elvégzését, és az Európai Szociális Alap forrásainak a felhasználását a rászorulók helyzetének a javítására és a szegénység csökkentésére.

Forrás: HVG

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra