Hírek: Aktualitások

A kormány enyhít a gyászolók terhein (2013-05-17)

A kormány enyhít a gyászolók terhein A szociális temetkezés intézményét a Kormány megtárgyalta és elfogadta. A szociális temetés lehetőségének célja az, hogy a Kormány enyhítsen a gyászolók terhein.

A szociális temetkezés intézményét a Kormány megtárgyalta és elfogadta. A szociális temetés lehetőségének célja az, hogy a Kormány enyhítsen a gyászolók terhein. Közlemény.

A szociális temetés egy új, ténylegesen ingyenes lehetőség, amelyet az elhunyt hozzátartozói kérhetnek az utolsó lakhely szerinti önkormányzattól. A szociális temetés lehetősége összesen közel egymilliárd forintot hagyna a legelesettebb családok kasszájában.

A témában Csizmadia Tamás a Belügyminisztérium sajtófőnöke nyilatkozott a kormany.hu-nak.

A családnak lehetősége lesz a végtisztességet az önkormányzat által ingyenesen biztosított temetkezési helyen megadni az elhunytnak. A szociális temetés igénybevétele esetén a család, a hozzátartozók anyagi terhet nem kell, hogy vállaljanak, az állam ingyenesen szolgáltatja a temetéshez szükséges kellékeket és átvállalja a gyászolók egyéb költségeit.

Az új lehetőség tovább bővíti a családok önrendelkezési jogát az elhaltak végtisztességének megadásához és csökkenti anyagi terheiket. Az új temetkezési lehetőség nem zárja ki, hogy a gyászoló családok a korábbi jogszabályokban meghatározott feltételek alapján továbbra is igénybe vegyék a köztemetés lehetőségét.

A köztemetés igénybevétele esetén a temetést intéző és annak költségét álló önkormányzat a hagyatékból igényt tarthat anyagi kompenzációra. A szociális temetés, amely lehetőséget biztosít urnás temetésre is, valódi díjmentességet biztosít, az állam térítésmentesen szolgáltatja a temetéshez szükséges kellékeket és átvállalja a gyászolók egyéb költségeit, mint például a holttest szállítását és hűtését vagy urnás temetés esetén a hamvasztást.

Hozzátartozók hiányában, vagy amennyiben a családtagok a szociális temetést nem kívánják igénybe venni, és az eltemettetésről nem tudnak gondoskodni, a köztemetésről az önkormányzat a jövőben is gondoskodni fog. Az új lehetőség, amely nagy társadalmi támogatottságot élvez, csupán a megrendült családok vámszedőinek érdekeit sérti.

(Belügyminisztérium Sajtófőosztály)

Forrás: Kormányzati Portál

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra