Hírek: Aktualitások

Járókeret kell egy omlásban megsérült bölcsisnek (2013-05-08)

Járókeret kell egy omlásban megsérült bölcsisnek A rendőrség keresi a keddi miskolci bölcsődei falomlás felelőseit, amelyben egy kisgyerek súlyos sérüléseket szenvedett.

A rendőrség keresi a keddi miskolci bölcsődei falomlás felelőseit, amelyben egy kisgyerek súlyos sérüléseket szenvedett. Ő a következő hetekben járókerettel tud majd csak járni. A hvg.hu helyszínen járt tudósítójának azt mondták, akár nagyobb baj is történhetett volna. A falomlás ellenére a szülők nagy többsége nem akarja elvinni gyermekét az intézményből. A balesetet egy rosszul kivitelezett felújítás is okozhatta.

Ez több volt, mint karcolás, hiszen három öltéssel kellett összevarrni a gyermek fejbőrét - mutatta a gondozóknak Polgári Dorina Zora anyukája a kislánya fején látható kórházi pom-pomot. Ők elsők között érkeztek szerda reggel Miskolc Bokréta úti bölcsődéjébe, hogy bejelentsék: ezen a héten otthon marad Zora. Kedd délután hat gyermeket vittek el a mentők az intézményből, mert rájuk omlott az épület külső vakolatának egy jókora darabja.

A reggel 6 órától nyitva tartó bölcsődébe fél hét körül érkeztek szüleikkel az első gyermekek. A 84 férőhelyre 83 bölcsődés jár, őket három épületrészben hat csoportba osztották el. A déli épületszárnyra szerelt napellenzők alatt tartotta kedden az egyik csoport a délutáni csendes pihenőjét, amikor a felügyeletet ellátó gondozók 14 óra 01 perckor tompa puffanást hallottak. Ezután több gyermek sírása jelezte, hogy baj történt.

Szabó Katalin és két kollégája az első meglepetés után azonnal a gyermekek mentéséhez kezdett. Gyorsan ellátták a vérző sérüléseket, amíg az értesített mentők nem érkeztek meg. A gondozónő elmondta: négy látható sérült volt, de további két bölcsődést is kórházba küldtek, hogy orvos állapítsa meg, nem esett-e bajuk. A 3,5 éves B. Bálint volt a legsúlyosabb állapotban, mint kiderült, neki a combcsontja tört el a ráhullott vakolattól. Katalin elárulta még, hogy napközben sokat tartózkodtak idáig azon a teraszrészen, ahol az omlás történt, sőt több alkalommal ott olvastak mesét a fal mellé ültetett gyermekeknek. Szerencse, hogy nem akkor adta meg magát a falburkolat, mert az tragédiához vezetett volna - tette hozzá.

Beázás vezethetett a vakolat leválásához
Közben Szilvia érkezik a csoportjába anyukájával, Melindával, aki öltöztetés közben elmeséli, anyósa az intézmény közelében lakik, és a hír hallatán azonnal a helyszínre szaladt. Amikor megtudta, unokájának nem esett baja, akkor hívta fel a kislány édesanyját, hogy megnyugtassa. Szilviát nem viselték meg az események, reggel a szülő elmondása szerint örömmel ment a bölcsődébe. Gábor Attiláéknak négy napja született egy kislányuk, a nagyobb, a 3 éves Enikő pedig mosolyogva érkezett társaihoz. Kedd este otthon elég részletesen elmesélte a történteket, hogy voltak vérző fejű társai és Bálint is megsérült, de később azért belefeledkezett a játékba.

Tóth Andrea kedd este 23 órakor hagyta el az intézmény területét, addig tartott a jegyzőkönyvek felvétele. A bölcsődevezető pszichológus elmondta: az épületegyüttes 1969-ben betonelemekből épült, a külső falakat 4-5 cm vastagon vakolták, amire kerámia mozaikok kerültek. A stabilnak látszó falakra szereltettek napellenzőket, ami védett a napsütés és UV sugárzás ellen, a szakmai protokoll pedig megengedi, hogy a délutáni csendes pihenőt a szabad levegőn tartsák meg. Erre a Bokréta úti bölcsőde környezete is csábít, hiszen a fákkal sűrűn beültetett területen jó a levegő.

A baleset után a helyszínre érkeztek a katasztrófavédelem és az önkormányzat műszaki szakemberei, a pályázati munkákat végző társaság vezetője, valamint statikusok is vizsgálódtak. A vezetőnő elmondta, hogy az építészek feltártak néhány hiányosságot, amelyek majdnem tragédiához vezettek. Az intézmény felújítására 2010 előtt nyert pénzt a város, amiből az egyik épületszárnyat tették rendbe, a másik kettőben csak belső munkálatok történtek. Szereltek viszont új szegőlemezeket a lapos tetejű épület falaira, amelyek funkciója az lett volna, hogy védjen a beázástól. A szakemberek azonban megállapították, hogy a szegőlemezek nem az előírások szerint kerültek a helyükre, ezért a fal beázott, ami a vakolat leválásához vezethetett. Másik lehetséges okként a napellenzők felszerelését nevezték meg, mert a nagy súlyú szerkezeteket naponta kurblival tekerték ki és hajtották vissza, ami rezgéssel jár. Akár ez a mozgás is meglazíthatta a vastag, nehéz vakolatot. A probléma komolyságát mi sem jelzi jobban, mint hogy a rekonstrukció kivitelezője és a város műszaki szakemberei már a jegyzőkönyv felvételekor igyekeztek egymásra hárítani a felelősséget. A borsodi rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Tóth Andrea két éve vezeti a bölcsődét, és szoros kapcsolatot alakított ki a szülőkkel. Rendszeresek a szülői értekezletek, háromhetente pedig közös kerti partit tartanak a felnőttek és a gyermekek. Úgy gondolja, ennek is köszönhető, hogy a történtek után sem rendült meg a bizalom irántuk, és egyetlen család sem jelezte, hogy máshová íratja gyermekét, vagy pár napig nem engedi a Bokréta úti bölcsődébe.

Járókeret a bölcsisnek
A csonttörést szenvedett B. Bálint anyukája, megkeresésünkre közölte, hogy kisfiát megműtötték, majd altatásban tartották. Szerda dél körül ébresztik. A műtétet végző orvosoktól megtudta, a beavatkozás jól sikerült és bízhatnak abban, hogy nem marad nyoma a súlyos sérülésnek. Az első hír hallatán megdöbbentek, hiszen Bálint egyedüli gyermekük, és attól tartottak, hogy ettől is nagyobb a baj. Zsuzsa hangsúlyozta: senkit nem hibáztatnak, és eszükbe sem jutott, hogy az általuk elismert bölcsődéből máshová vigyék gyermeküket. Egyelőre az a fontos, hogy csemetéjükkel betartassák majd az orvosi utasításokat és 2-3 hét után - ha a felülvizsgálaton javasolják nekik - megtanítsák járókerettel közlekedni, amíg arra van szükség.

Zoráéknál ettől kisebb a gond, de anyukája mielőbb szeretné elfeledtetni a kislánnyal az ijedtséget. Ezért a sérüléstől véres ágyneműjét hazavitte, de nem fogja kimosni, hanem eldobja. Az se emlékeztesse arra a napra. Egy hét múlva a varratokat kiszedik a fejéből, és mehet vissza pajtásai közé. A bölcsődei dolgozók egyik kedvence a felnőttek beszélgetése közben is felhívta magára a figyelmet. Zora előbb elárulta, hogy már nem is fáj a feje, második reakcióként viszont rózsaszín, magas szárú, divatos sportcipőjére hívta fel a környezete figyelmét.

Forrás: HVG

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra