Hírek: Aktualitások

Állásfoglalás a hajléktalan emberek folyamatos üldözése és kriminalizációja ellen Magyarországon (2013-03-08)

Állásfoglalás a hajléktalan emberek folyamatos üldözése és kriminalizációja ellen Magyarországon Állásfoglalás a hajléktalan emberek folyamatos üldözése és kriminalizációja ellen Magyarországon

Címzett:
az EU minden tagállamának állandó képviselete;

az EU minden tagállamában működő Magyar Külképviselet;

az ENSZ magyar missziójának tagjai (New York és Genf);

az ENSZ elégséges lakhatási különmegbízottja;

az ENSZ mélyszegénység és társadalmi kirekesztés külön megbízottja;

az Európai Parlament képviselői

az Európai Bizottság Munkaügyi és Társadalmi Befogadásért Felelős Biztosa, Andor és az Igazságügyi Biztos, Redding

az Európai Unió Alapvető Jogi Bizottsága

az Európa Tanács Emberjogi Biztosa, és a Szociális Jogok Európai Bizottságának elnöke


Brüsszel, 2013. március 1.

Tárgy: Állásfoglalás a hajléktalan emberek folyamatos üldözése és kriminalizációja ellen Magyarországon

Tisztelt Cím!

A FEANTSA tagjai aggodalmukat fejezik ki a magyar kormány azon erőfeszítései miatt, hogy azokat a hajléktalan embereket, akik nem találnak szállást, bírásággal és szabadságvesztéssel büntessék. Az elmúlt két év során a kormányzat szisztematikusan támadja a mélyszegénységben élő sérülékeny csoportokat, és a közeljövőben, március 11-én készül elfogadni a magyar alaptörvény perverz módosítását, amely lehetővé teszi a „közterületen életvitelszerűen tartózkodó" emberek elleni ítéleteket.

2011 év végén, amikor a magyar kormány elfogadta az első olyan törvényt, amely lehetővé tette mindazok bebörtönzését, akik hat hónapon belül két alkalommal követték el a közterületen alvás „vétségét", már felhívtuk az Ön figyelmét e problémára. A helyzet azóta még sokkal rosszabb lett. Magyar és európai emberjogi és aktivista csoportok kitartó kampányának köszönhetően a magyar Alkotmánybíróság 2012. novemberében eltörölte a kérdéses törvényt. A magyar kormány ennek hatására perverz logikával úgy döntött, hogy az alkotmány módosításába kezd. Az alkotmánymódosítás javaslata egyértelműen ellentétes mindazon nemzetközi emberjogi egyezmények szellemével, melyeket Magyarország aláírt, ideértve a Módosított Európai Szociális Kartát, az Emberi Jogok Európai Konvencióját, az ENSZ Emberi Jogi Nyilatkozatát, a Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát, és természetesen az Európai Unió Alapvető Jogi Kartáját.

A hajléktalanság az alapvető emberi jogok és méltóság elfogadhatatlan megsértését jelenti, ami az EU tagállamaiban élő emberek mindennapjait tartósan meghatározza. A társadalmi kirekesztés és növekvő szegénység egyik legegyértelműbb mutatója. Messzemenő jelentősége van mind az azt megtapasztaló egyének, mind a tágabb társadalom számára.

Különböző utak vezetnek a hajléktalanságba. A külső tényezők lehetnek strukturálisak; a hozzáférhető tisztes lakhatás hiánya, munkanélküliség, bizonytalan foglalkoztatás, diszkrimináció és megbélyegzés; ezeket a hatásokat a jelen gazdasági válság és megszorítások tovább súlyosbítják. Az okok lehetnek intézményesek; az olyan intézményekből távozók, mint pl. a börtönök, kórházak, gyermekotthonok, a rosszul megszerkesztett és nehezen hozzáférhető segélyezési rendszer vagy a támogatások koordinálatlansága. Gyakran olyan életesemény, mint egy párkapcsolat felbomlása, betegség, szenvedélybetegség, kilakoltatás vagy bántalmazás is társul a külső tényezők mellé, és lakásvesztést okoz.

Az EU több tagállama különböző sikeres megközelítéseket alkalmazott a hajléktalanság felszámolása érdekében. A hajléktalan emberek kriminalizálása nem elfogadható válasz. Azok a büntető intézkedések, melyek megbélyegzik és kriminalizálják a hajléktalan embereket, kegyetlenek, hiszen a legsérülékenyebbeket büntetik. Ezek az intézkedések, legyen szó akár az olyan mértékű pénzbírságról, melyek a nincstelenek számára megfizethetetlenek, vagy szabálysértési és egyéb apró vétségek miatti elzárásról, még jobban megnehezítik azt, hogy a mélyszegénységben élők kitörjenek helyzetükből. Az emberekre további megbélyegzés, óriási bürokratikus teher és adósság nehezedik, amely ellehetetleníti a társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációjukat. A kriminalizáció nem hatékony, hiszen valódi megoldás helyett csak láthatatlanná teszi a hajléktalanság oly látványos problémáját.

Mit tehet e helyett Magyarország? Európa szerte számtalan példa mutatja, hogy azok az integrált hajléktalan stratégiák, amelyek valódi lakhatási lehetőséget kínálnak hajléktalan embereknek, akár szociális bérlemények, akár a magánpiacon bérelt támogatott lakhatás formájában, sikeresek. Ezek a stratégiák sem kerülnek többe, mint a rendőrség és az igazságszolgáltatás ráfordításai a bírságolások, letartóztatások és börtönbüntetés kapcsán. Az ambíciózus, integrált hajléktalan stratégiák olyan keretet ajánlanak, amely segítségével konkrét eredmények érhetőek el a hajléktalanság felszámolása érdekében. Az Európai Parlament 2011. szeptemberében óriási többséggel támogatásáról biztosította ezt a szemléletet, és felszólította az EU intézményeit és tagállamait arra, hogy a hajléktalanságot pozitív eszközökkel orvosolják.

A FEANTSA és tagszervezetei arra kérik Önt, hogy hozzájuk csatlakozva ítélje el a hajléktalan emberek kriminalizálásának újabb próbálkozását, amely lehetővé tenné, hogy a magyar alkotmány az emberi jogok megsértésének alapjává váljék. Ehelyett arra szólítjuk fel Magyarországot, hogy dolgozzon ki egy integrált hajléktalan stratégiát, mint ami ennek az elfogadhatatlan helyzetnek pozitív és hatékony lezárása.

Tisztelettel,

Rina Beers FEANTSA President
Federatie Opvang, The Netherlands

Robert Aldridge,
CEO, SCSH,
United Kingdom

John Eriksen,
Director, Shelter for Homeless People,
Denmark

André Gachet,
Administrator, FAPIL, Technical Advisor, ALPIL,
France
MagFh Sepp Ginner,
Chairman of BAWO, Social Worker, Lecturer,
Austria

Kjell Larsson,
Sweden's National Association of City Missions

Sonia Olea Ferreras,
FEANTSA AC Member,
Caritas Spain

Paolo Pezzana,
President, fioPSD,
Italy

Henrique Pinto,
Executive Director and Board Member of CAIS Association, Portugal

Hannu Puttonen,
General Director, Y-Säätiö (Y-Foundation),
Finland

Niamh Randall,
National Research and Policy Manager
Simon Communities of Ireland

Dimitra Soulele, FEANTSA AC Member, ARSIS Social Organization for the Support of Youth,
Greece

Sandra Stanytė,
FEANTSA AC Member, Caritas Lithuania

Csaba Sütő,
President, HAJSZOLT, Hungary

Ian Tilling, M.B.E.
President, Casa Ioana, Romania

Jakub Wilczek,
Board Member, Towarzystwo Pomocy im. św. Brata Alberta (St Brother Albert Aid Society), Poland

Forrás: Diszpécseportál

 

 

A tartalom megosztása

További hírek A kategória további hírei

« Vissza az előző oldalra